Lukas: erakonnast lahkumine on reaktsioon hüljatuse tundele

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Lukas
Tõnis Lukas Foto: Urmas Luik

Isamaa ja Res Publica Liidu aseesimehe ja riigikogu liikme Tõnis Lukase sõnul ajendas kuuekümne erakonnakaaslase parteist välja astumist see, et nad tundsid end moraalselt hüljatuna.

«Minu arusaamist mööda on see väljaastumine osa protsessist, mis algas enne suurkogu. See on üks ja seesama protsess,» sõnas Lukas. Hulk inimesi astus erakonnast välja juba enne uue juhi valimisi. Teine osa oli poliitikast eemaldumise samuti ära otsustanud, ent soovis avalduse üle anda pärast suurkogu.

Lukase sõnul oli ta mitmete inimeste lahkumisplaanidest teadlik juba varem. «Neil on keset neid pragmaatilisi otsuseid ja jõukultust, mis ühiskonnas on, selline moraalse hüljatuse tunne. Nad soovivad, et räägitaks rohkem väärtustest ja tõesti usutaks, et eesti rahvas jääb kestma ja et keele ja kultuuri säilimine on meile ülimuslikum kui iga eelarveline poliitotsus,» põhjendas Lukas.

Lahkujad nägid, et praeguse poliitilise eliidi hulgas ei ole nendel muredel kandepinda ja valitseb pigem muretus. Vanade väärtuste ja konservatiivsuse mõtestamine tõusis erakonna uue juhi valimistel küll keskseks teemaks, kuid see arutelu ei suutnud panna lahkujaid meelt muutma.

«Ma ei kritiseeriks Urmas Reinsalu. Tõenäoliselt on protsessi inerts olnud tagasipöördumatu juba enne, kui ta ametisse sai. See on pettumine kõigi parlamendierakondade tsitadellistumises,» leidis Lukas.

Lukase sõnul ta ise lahkumisplaane ei pea, ent mõistab endiste erakonnakaaslaste argumente. «Mul on erakonnas vastutusrikkad rollid ja ma ei anna nii kergesti emotsioonidele voli. Ma mõistan, et kui inimesed on tundnud, et nad on statisti rollis, siis nad võivad vabalt valida, kas olla siin või realiseerida end mujal.»

Erakonna aseesimehe sõnul tuleb partei juhtkonnal nüüd pingutada, et hoida erakonnakaaslaste motivatsiooni üleval. «Ma arvan, et selle nimel ei pea pingutama mitte ainult uus juht, vaid ka näiteks piirkondade juhid, kes peaksid olema igapäevaselt neile lähedal. Kuna erakonnas olemine sõltub isiklikust motiivist, siis järelikult on vaja leida tee iga inimeseni.»

Nädalavahetusel sai Isamaa ja Res Publica Liidu juht Urmas Reinsalu kirja, milles teatas oma lahkumisest 60 erakonna liiget korraga. Lahkujate seas on näiteks endine riigikogu liige Tarmo Kõuts, endine minister Vallo Reimaa, 1998. aastast Isamaaliitu kuulunud kirjastaja ja Juuru vallavolikogu esimees Sirje Endre, muusik Indrek Kalda ja endine riigikogu liige Kadri Jäätma.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles