Aaviksoo on presidendi otsusest üllatunud

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo
Jaak Aaviksoo Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Haridus– ja teadusministri Jaak Aaviksoo sõnul tulid talle üllatusena president Toomas Hendrik Ilvese tähelepanekud kõrgharidusreformi seaduse põhiseadusvastasuse kohta.

Aaviksoo väitel lahendab kõrgharidusreformi seaduseelnõu kolme põhilist kõrgharidusega seonduvat probleemi. Esiteks tõuseks hariduse kvaliteet, kui õpilase hariduse rahastamise seatakse sõltuvusse tema õppetulemustest. Teiseks suurendataks tasuta õppe pakkumise kaudu juurdepääsu kõrgharidusele. Kolmandaks tõuseks tema sõnul ülikoolide õppekvaliteet ja efektiivsus, kui rahastamine oleks sõltuvuses ülikoolide tulemuslikkusest.

«Riigikogus vastu võetud seadusemuudatused nende põhimõtete järgimise ka tagavad. Presidendi otsus jätta see seadus välja kuulutamata oli ootamatu, sest tema poolt välja toodud võimalik põhiseadusvastasus ei ole olnud arutluse teemaks ühelgi varasemal seaduse menetlemise etapil,» ütles Aaviksoo.

Ministri kinnitusel ülikoolide autonoomia seaduseelnõuga pigem kasvab. «Ülikoolide rahastamise sõltuvusse seadmist õppetöö tulemustega saab vaevalt pidada põhiseadusega vastuolus olevaks,» leidis Aaviksoo.

Ministri sõnul vajavad presidendi välja toodud murekohad põhjalikku analüüsi ning õigusnõunikud peaksid võimalikke probleemikohti selgitama riigikogu kultuurikomisjonile. Ka riigikogu peaks selles osas oma seisukoha kujundama juba õige pea.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles