Lukas: koolide erastamine on katk, mis tuleb peatada

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Lukas
Tõnis Lukas Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Riigikogu liikme ja endise haridusministri Tõnis Lukase (IRL) sõnul peaks riik panema otsustavamalt piiri omavalitsuste tegevusele munitsipaalkoolide erakoolideks muutmisel, et selle varjus mitte järgida eestikeelsele õppele ülemineku nõuet.

«Sellele katkule tuleb piir panna, sest see on riikliku hariduspoliitika vastane tegu,» põhjendas Lukas.

Ta meenutas, et munitsipaalkooli erakooliks muutmise pretsedendi lõi 2008. aastal Keila linn. «Juba siis oli näha, et tegu võib olla Pandora laeka avamisega, mis on annab teistele omavalitsustele julgust riigi poliitikast kõrvale hoida,» sõnas Lukas.

Kooli erastamist pidas toona põhiseadusevastaseks õiguskantsler Indrek Teder. Sellele toetudes kaebas kohalik maavanem linna kohtusse, kuid jäi esimeses astmes kaotajaks. «Seda teavad nii Narva kui Tallinna linnavalitsused ja sellele nad praegu mängivadki.»

Sel neljapäeval võttis Tallinna linnavalitsus vastu eelnõu, millega asutatakse sihtasutus Tallinna Vene Lütseum. Sihtasutuse loomisega muutub munitsipaalkool erakooliks, mis annab koolile seadusliku õiguse mitte järgida riigi nõudeid eestikeelsele õppele üleminekuks.

«Kutsuksin Tallinna linna ikkagi mõistusele. Kutsuksin neid üles riigi seadusi järgima ja mitte hiilima kõrvale venekeelsete gümnaasiumide eestikeelsele õppele ülemineku nõudest,» sõnas Lukas.

Endise haridusministri sõnul on see vastutustundetu õpilaste suhtes, sest neile öeldakse, et nad ei pea eesti keeles õppima. Samas toimub eesti õppekeelele üleminek õpilaste huvides, et nad oleksid ühiskonnas konkurentsivõimelisemad.

Lukas pidas tõenäoliseks, et koolide erastamine võib omavalitsuste hulgas levida. «See oleks väga halb. Sellega tahetakse näidata, et riigi seadus reaaluses ei kehti – see on minu meelest Eesti riigi suhtes ebalojaalne tegu.»

«Mina arvan, et riik peaks edasi vaidlema. See on katk – kui nüüd hakatakse tõepoolest tegema omavalitsuse koolidest näiliselt erakoole, siis see on ühiskonna aluskokkulepete muutmine ja sellele tuleb piir panna,» leidis Lukas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles