Raid: ülikoolidesse võetakse vastu igasugust prahti

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juku-Kalle Raid
Juku-Kalle Raid Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Riigikogulase Juku-Kalle Raidi sõnul tuleks variautoreid kasutavad üliõpilased koolist välja visata, kuid õppejõududel on raske selliseid töid tuvastada ja praegu saavad ülikooli igasugused «suvalised töllid».

Tartu Ülikooli rektor Alar Karis esitas tänase Postimehe arvamusleheküljel küsimuse, kas tõesti on varikirjutamine muutunud normiks ega üllata enam kedagi? Karis viitas Õhtulehe loole, kus riigikogulane Juku-Kalle Raid ütles, et tema kirjutab igal kevadel kellelegi magistritöö.

Raid ütles Postimehele, et variautorite kasutamine on tingitud lävendipõhisest vastuvõtust, mis tagab, et lati alt läbi jooksmist on väga palju.

«Õppejõududel on väga raske välja selgitada, kes on ise võimelised töid kirjutama,» nentis Raid.

Riigikogulane lisas, et tema toetab haridusministri Jaak Aaviksoo kõrgharidusreformi, mis aitaks õhku puhastada.

Raidi sõnul võib praegu «iga suvaline töll» laenata raha ja proovida astuda kuude teaduskonda, lootuses, et kuhugi ikka sisse saab.

Nii tuleks Raidi hinnangul taastada sisseastumiskatsed, sest kui mass ära kaob, on ka õppejõududel parem õpetada.

«Pole vaja minna ülikooli, kui minnakse sinna vaid diplomit ostma, see massiline tasuline vastuvõtmine pole muud kui tunnistuse ostmine,» nentis Raid. «Igasugust prahti võetakse vastu. Õppejõud on ka selliste tegelastega, kes on lollid ja pidurdavad teiste arengut, hädas.»

Raidi sõnul teab ta mitmeid inimesi, kes kirjutavad lõputöid ja teenivad sellega raha.

«See on pehmelt öeldes totter olukord,» nentis ta.

Raidi lisas, et tema enda tööde eest raha ei küsi, kuid tuleb silmas pidada, et loodus tühja kohta ei salli.

Raidi väitel tuleks õppurid, kes ei suuda tööd kaitsta, välja visata, kuid seda ei tehta, sest needsamad inimesed aitavad ülikooli rahastada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles