Jüri Ratas: vaid nõrk erakond kardab arvamuste paljusust

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas
Jüri Ratas Foto: Peeter Langovits

Keskerakonna liikme ja riigikogulase Jüri Ratase hinnangul on Kalle Laaneti ja Rainer Vakra andmine erakonna aukohtusse absurdne, sest vaid nõrk erakond kardab arvamuste paljusust.

Ratase sõnul peab ta Laaneti ja Vakra suhtes esitatud avaldust absurdseks, kuid leiab, et kui avaldus aukohtule esitati, siis peaks aukohus seda avalikkuse tähelepanu tõttu arutama ja selge seisukoha võtma.

«Kuigi aukohtul on võimalus avaldust mitte menetleda, siis sellises absurdses olukorras peaks nad seisukoha kujundama,» arvas Ratas.

Ratas toonitas, et tema hinnangul pole alust Vakrat ja Laanetit süüdistada teiste liikmete või erakonna solvamises.

Ta tõstis esile, et mõlemad mehed on riigikogus ühed initsiatiivikamad fraktsiooni liikmed. Nii tegeleb Laanet Ratase sõnul siseturvalisuse ja saartel elavate inimeste toetamise ning abistamisega, Vakra aga aitab ettevõtete jaoks paremaks muuta õpilasmalevlaste kasutamist ning tagada seda, et tööandja ei peaks töötajatele tehtud tervisekulutustelt maksma erisoodustusmaksu.

Areng ühiskonnas

Ratas rõhutas, et viimasel kuul ajal on Eesti ühiskonnas näha arengut, misläbi on ühiskond tänu erinevatele väljaütlemistele muutunud tugevamaks ja küpsemaks.

«Olgu need arvamused valitsuse või riigikogu kohta või streigid,» selgitas Ratas. «Igatahes on arvamuste paljusus, mis peab olema ka tugevas erakonnas. Nõrgas erakonnas arvamuste paljusust kardetakse.»

Kas arvamuste paljusust hinnatakse või kardetakse, algab Ratase sõnul erakonna juhist. Ratase kinnitusel on Keskerakonna juht siseopositsionääride vastu ning on selle erakonnas välja öelnud.

«See on viide erakonna juhtimisele, mis algab erakonna esimehest, kuid liigub edasi peasekretärini ja piirkondadesse. Arvamuste paljusus pole tegelikult ühe organisatsiooni vastu, vaid soosib millegi või kellegi tugevamaks muutumist,» sõnas Ratas.

Ratas tõstis esile, et rahvas on märgata initsiatiivikust, mida viimati oli näha 20 aasta eest, sest oma väljaütlemistega ja seisukohtadega näidatakse üles kindlameelsust ja sirgeseljalisust ning on tunda hõngu, mis oli 20 aastat tagasi taasiseseisvumise protsessi ajal.

Sarnane kindlus on Ratase väitel kandunud ka riigikogusse, kus anti valitsusele otsustavalt märku, et kobareelnõude esitamist enam ei toetata.

Usk arukusse

Kuidas lõpeb aga Laaneti ja Vakra juhtum, ei soovinud Ratas oletada, lisades küll, et tema usub nii aukohtu kui ka juhatuse arukusse ja kindlameelsusesse.

Ratas ei soovinud pakkuda, mida teeb ta siis, kui Laanet ja Vakra näiteks erakonnast välja heidetakse.

«Keskerakond on mitmel korral näinud pereheitmist, tahaks loota, et sellest on õpitud ning kedagi ei elimineerita, sest see ei viiks erakonda edasi,» sõnas ta.

Ratas ütles ka, et nad kavatsevad enne aukohtu kogunemist kaebust teiste erakonda kuuluvate liikmetega arutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles