Raidma: mis saab Sisekaitseakadeemia kolimisel õppejõududest?

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sisekaitseakadeemia
Sisekaitseakadeemia Foto: Liis Treimann

Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma kinnitas, et Reformierakond toetab siseministri initsiatiivi Sisekaitseakadeemia Ida-Virumaale viimise plaanis, kuid ta sooviks Ken-Marti Vaherilt kuulda, mis saab sel juhul akadeemia õppejõududest.

Raidma osutas, et uue Sisekaitseakadeemia Ida-Virumaale rajamise võimaluse kaalumine on sõnastatud ka valitsusliidu programmis. «Reformierakond toetab oma koalitsioonipartneri initsiatiivi asjaga edasi minna,» sõnas ta.

Raidma nõustus IRLi fraktsiooni eile väljendatud seisukohaga, et regionaalpoliitika seisukohast on tänane nägemus Sisekaitseakadeemia tulevikust Ida-Virumaal tõeline panus piirkonna arengusse ja tulevikku. «Üle tuhande üliõpilasega kõrgkooli toomine piirkonda õigustab kindlasti tehtavaid kulutusi,» arvas ta.

«Suurimaks väljakutseks selles teemas on, kuidas tasakaalustatult ühendada kaks eesmärki – ühelt poolt anda parim võimalik haridus sisejulgeoleku valdkonnas ja teiselt poolt teha maksimaalselt positiivne panus Ida-Virumaa piirkonna arengusse,» märkis ta samas.

«Väljakutsetele vastamise poolelt sooviks siseministrilt kuulda võimalikult kiiret ja selget seisukohta, mis saab õppejõududest - pean siin eelkõige silmas professoreid. Selgusetus selles küsimuses ja erinevad kuuldused võivad ka tänast olukorda juba murendama hakata. Kui ei ole akadeemilist poolt, ei piisa heast mõttest, füüsilisest keskkonnast ning üliõpilastest,» hoiatas Raidma.

«Tegelikkuses vaevleb Sisekaitseakadeemia - kogu sisejulgeolekualase kõrghariduse ja teaduse arendamise keskus - juba väga pikka aega selgusetuses oma tuleviku osas. Asukoha väitlused ning tänu sellele investeeringute ebaselgus kestavad tegelikult üle kümne aasta,» osutas ta.

Raidma lisas, et Muraste ja Pirita vahel valima jäädes, eriti aga lõplike otsuste puudumine selles osas pärsib selgelt kooli arengut. «Kool vajab tõsist investeeringut kaasaegse õpikeskkonna loomisel.»

Raidma leidis, et Sisekaitseakadeemia on küllaltki ainulaadne nähtus Euroopas, kus ühte kooli on koondatud politsei- ja piirivalve, pääste, vanglateenistuse ja tolli- ning maksuameti valdkondade kõrghariduse omandajad. «Nii saavutatakse kokkuhoid nn «betoonis», aga samaväärselt tähtis on ka mõiste «kokkuhoid» teine, inimlik tähendus sisejulgeolekule oma tuleviku pühendavate noorte vahel,» arvas ta.

Siseminister andis eile Isamaa ja Res Publica Liidu riigikogu fraktsioonile ülevaate analüüsist akadeemia võimalikest asukohtadest, IRL toetas kava ehitada akadeemia uus maja Ida-Virumaale. Lisaks Ida-Virumaale on asukohana kaalumise all ka Muraste ja Pirita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles