Süüria relvarahu esimesed tunnid möödusid vaikselt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Süüria pealinnale Damaskusele täna hommikuse päiksetõusu ajal.
Vaade Süüria pealinnale Damaskusele täna hommikuse päiksetõusu ajal. Foto: SCANPIX

ÜRO vahendusel kehtestatud relvarahu, mille eesmärk on lõpetada Süürias 13 kuud kestnud verevalamine, paistis esimestel tundidel pidavat – viimastel päevadel tugevate pommirünnakute alla jäänud ülestõusnute linnades vaikisid täna relvad.

Vaikus ei ole aga suutnud veenda opositsiooniaktiviste ega läänt president Bashar al-Assadi tahtes ÜRO ja Araabia Liiga eriesindaja Kofi Annani rahuplaanist kinni pidada. Süüria sõdurid ja tankid ei ole paljudes linnades positsioonidelt lahkunud.

Pagulasopositsioon, kelle sõnul tähendab vägede linnadesse jätmine, et relvarahu on täidetud vaid osaliselt, kutsus rahvast homme sõjategevuse tõttu katkenud massimeeleavaldusi jätkama.

Opositsioonilise Süüria Rahvusnõukogu juht kutsus inimesi protestima president Assadi režiimi vastu, et vaadata, kas täna koidikul alanud relvarahu on tõeline.

«Me kutsume inimesi meelt avaldama, sest protestiõigus on osa plaanist», mille koostas Kofi Annan, ütles Burhan Ghalioun AFP-le mõni tund pärast relvarahu algust.

Relvarahu oli osa Annani kuuepunktilisest plaanist, millega Süüria nõustus ja kohustus seega austama inimeste õigust ühendustesse astuda ja rahumeelselt protestida.

Opositsioon hoiatab aga, et ei saa välistada meeleavaldajate pihta tule avamist.

Süüria siseministeerium soovitab mässajatel alla anda ja lubab vabadust neile, kes ei ole inimesi tapnud. Samas kutsutakse kümneid tuhandeid teistesse piirkondadesse või riikidesse põgenenud inimesi koju naasma.

«Siseministeerium kutsub vendi ja õdesid, kes olid sunnitud kodudest põgenema – olgu siis teistesse piirkondadesse meie riigis või naaberriikidesse –, koju naasma ning propagandat ja eksitavaid uudiseid eirama,» vahendas riigitelevisioon ministeeriumi avaldust.

Pöördumine puudutab peamiselt Homsi ja Hama linna pommitamise eest põgenenuid, kes on leidnud varjupaiga Türgis, Liibanonis või Süüria rahulikumates piirkondades.

Ülestõusulinnade tänavad jäid aga täna närviliselt tühjaks ja Hamast tuli üks kindel teade relvarahu rikkumisest – nimelt olevat julgeolekujõud aktivistide väitel kontrollpunktis ühe mehe maha lasknud.

«Öö oli verine. Homsi linnas käis äge suurtükituli. Aga nüüd on vaikne ja tulistamist ei ole,» ütles aktivist Abu Rami pärast relvarahu kehtimahakkamist Süüria suuruselt kolmandast linnast. Rünnakud ülestõusnute linnaosadele olid muutunud eriti raevukaks pärast seda, kui Assad Annani rahuplaani ajakavaga nõustus.

Valitsuse pressiesindaja Jihad Makdissi kinnitas, et Damaskus täidab rahuplaani igas punktis ja ka sõdureid ei ole rünnatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles