Soome professor sattus Taanis venelastega seotud spionaažiskandaali

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome lipp
Soome lipp Foto: SCANPIX

Taanis keris esile erakordne spionaažikahtlus, nagu oleks Soome professor nuhkinud Venemaa heaks.

Kopenhaageni ülikoolis töötanud 49-aastane rahvusvahelise poliitika professor kinnitas eile hilisõhtul YLE uudistele saadetud sõnumis, et on süütu.

Nädalalehes Weekendavisen täna ilmunud artiklis väidetakse, et soomlane on aidanud Taanis tegutsenud Vene spioone.

Professor kinnitas YLE uudistele, et 28. märtsil esitati talle süüdistus välismaise luureorganisatsiooni aitamises või aitamise katses. Soomlane võeti esmakordselt kinni 2010. aasta septembris. Oma sõnul on teda Taani kaitsepolitseis kuulatus üle 350-400 tundi.

Ajalehe Jyllands-Posten andmetel kinnitasid ametivõimud väidet ühe inimese vahistamisest, kuid lisakommentaare ei andnud.

Weekendsaviseni andmetel on professor kohtunud vähemalt nelja venelasest luurajaga ja edastanud neile julgeolekupoliitikaga seotud informatsiooni. Lisaks olevat teadlane andnud neile teavet Vene luureteenistusele huvi pakkunud taanlaste kohta.

Professori enda sõnul kohtus ta nelja Vene diplomaadiga, kes «Taani luureteenistuse väitel on spioonid». Tema väitel ei esitatud talle mingeid tõendeid selle kohta, et diplomaadid ongi osutunud nuhkideks.

Süüdistatav on kinnitanud, et tegi «venelastele raha eest professionaalseid analüüse ja koostas teaduslikke ülevaateid julgeolekupoliitikast nii, nagu ta on teinud mitmetele teistele diplomaatidele ja valitsustele», kirjutab Weekendsavisen.

Riikliku süüdistaja sõnul on tegemist erakordse juhtumiga, mida tahetakse arutada suletud uste taga. See selgub aga Glostrupi ringkonnakohus 26. aprillil enne õigusmõistmise algust, kirjutas Jyllands-Posten.

Professorit süüdistatakse Taani kriminaalseadustiku paragrahvi 108 alusel. Selle järgi pole kahtlustatav ise tegutsenud spioonina, kuid on aidanud mõne teise riigi spioone Taani territooriumil. Süüdimõistmisel saab karistada maksimaalselt kuueaastase vangistusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles