Ratas: valitsus liigub aina enam tsentraliseerimise teed

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas
Jüri Ratas Foto: Toomas Huik

Riigikogu keskfraktsiooni liikme Jüri Ratase sõnul oli valitsuse välja käidud kodualuse maa maksuvabastuse kompenseerimise lahendusviis etteaimatav ning ühtlasi järjekordne samm tsentraliseerimise suunas

Valituse kava näeb praegu ette, et kompensatsiooniks suurendatakse 2013. aastal kohalikele omavalitsustele tulumaksust laekuvat osa seniselt 11,4 protsendilt 11,57 protsendini ja 2014. aastal 11,6 protsendini, vahendas ERR Uudised.

Ratas ütles ERRi uudisteportaalile, et selline meetod oli etteaimatav, kuid tema hinnangul tulnuks alustada hoopis sellest, et üksikisiku tulumaksust laekuv protsent viidaks tagasi kriisieelsele ajale, kui see oli 11,93.

«Üldküsimus on ikkagi tulumaksu protsendi taastamine, mida isegi pole arutama hakatud,» lausus Ratas ning lisas, et Euroopas on liigutud pigem selles suunas, et omavalitsused läbi kohalike maksude või mingisuguste muude fiskaalpoliitiliste meetmete saavad oma eelarvet rohkem iseseisvalt kujundada.

«Eesti liigub selles mõttes täielikku tsentraliseerimise teed, kus omavalitsusel pole mingisugust otsustusõigust kujundada kohalike maksude poliitikat, kujundada eelarvepoliitikat ja ma arvan, et see ei ole õige,» märkis Ratas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles