Ekskaitsepolitseinik Indrek Põder pandi neljaks aastaks vangi

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Põder.
Indrek Põder. Foto: Mihkel Maripuu

Harju maakohus kinnitas karistuskokkuleppe, millega saadetakse endine kaitsepolitseinik Indrek Põder korduva altkäemaksu võtmise eest neljaks aastaks vangi ja konfiskeeritakse temalt üle 178 000 euro kuriteoga omastatud raha.

Põdralt konfiskeeritakse riigituludesse 178 358 eurot altkäemaksuna saadud raha, selle tasumiseni jäävad talle kuuluvad jahikompleks Võrumaal ja pool tema pere Saku kinnistust aresti alla.

Põdrale altkäemaksu andmises tunnistas kohus süüdi ärimehed Aleksandr Avdenja, Valeri Vassilenko, Rene Keivsare, Oleg Smoli, Nikolai Kholopovi, Aleksandr Arhipovi ja mõistis neile eri pikkusega tingimisi vangistused ning OÜ Webholding sai 10 000 euro suuruse karistuse. Põder on ainus, kellele selle protsessi käigus reaalne vangistus määrati.

Aleksandr Avdenja (47) tunnistati süüdi altkäemaksu lubamises, andmises ja vahendamises ja talle mõisteti lõplikuks karistuseks 1 aasta tingimisi vangistust 3aastase katseajaga.

Nikolai Kholopov (56) tunnistati süüdi suures ulatuses altkäemaksu nõudmisele kaasa aitamises ja talle mõisteti lõplikuks karistuseks 1 aasta 10 kuu ja 29 päeva pikkune tingimisi vangistus 1 aasta ja 6 kuu pikkuse katseajaga, mille jooksul ta peab täitma kontrollnõudeid.

Valeri Vassilenko (38) tunnistati süüdi suures ulatuses altkäemaksu nõudmisele kaasa aitamises ja talle mõisteti lõplikuks karistuseks 1 aasta 9 kuu ja 25 päeva pikkune tingimisi vangistus 1 aasta ja 10 kuulise katseajaga, mille jooksul ta peab täitma kontrollnõudeid.

Aleksandr Arhipov (48) tunnistati süüdi suures ulatuses altkäemaksu nõudmisele kaasa aitamises ja talle mõisteti lõplikuks karistuseks 2 aasta ja 28 päeva pikkune tingimisi vangistus 3aastase katseajaga ning temalt mõisteti süüteoga saadud vara konfiskeerimise asendamiseks riigituludesse 2000 eurot.

Oleg Smoli (34) tunnistati süüdi altkäemaksu lubamises ja andmises ja talle mõisteti lõplikuks karistuseks 11 kuud ja 28 päeva pikkune tingimisi vangistus 1 aasta ja 6 kuulise katseajaga.

Osaühing WebHolding tunnistati süüdi altkäemaksu vahendamises ja sellele füüsilisele isikule mõisteti rahaline karistus 10 000 eurot ning süüteoga saadud vara konfiskeerimise asendamiseks riigituludesse 1000 eurot.

Rene Keivsar (23) tunnistati süüdi altkäemaksu vahendamises ja talle mõisteti rahaline karistus 1600 eurot.

Kõigilt süüdimõistetuilt mõisteti riigituludesse sundraha ning Avdenjalt, Vassilenkolt, Keivsarilt ka kaitsjatasu.

Kaitsepolitsei töötajad pidasid oma kolleegi Indrek Põdra ning politsei sisekontrolli juhi Meelis Tanieli kinni mullu 19. detsembril. Praegu on Tanieli materjalid Põdra krminaalasjast eraldatud eraldi menetlusse.

Indrek Põder võeti kaks päeva pärast kinnipidamist vahi alla ja on seal viibinud tänini. Põder viidi pärast kohtuprotsessi tagasi vanglasse, seal viibitud aeg arvestatakse lõplikust karistusest maha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles