Maanteeamet kaalub kohustuslikku helkurvesti jalgratturitele

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgratturid.
Jalgratturid. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Tõenäoliselt hakatakse sel sügisel arutama ettepanekuid liiklusseaduse muutmiseks, millega võib helkurvesti kandmine muutuda jalgratturile kohustuslikuks.

«Selle aasta sügis on ilmselt see aeg, kus hakatakse arutama ettepanekuid liiklusseaduse muutmiseks,» rääkis maanteeameti nõunik Villu Vane Postimehele. «Ilmselt on üheks neist ettepanek jalgratturi märgatavuse parandamiseks võtta kasutusele ohutusvest, kas siis kohustuslikuks korras või soovituslikult.»

Vane selgitas, et vesti kasutamine oleks esmatähtis teedel väljaspool asulaid, kuid kindlasti oleks sellest abi ja jalgrattaliiklus muutuks ohutumaks, kui seda teha ka asulas ja jalg- ja jalgrattateedel.

«Ka asulaliikluses jääb ju rattur tihti juhile märkamatuks. Vaja on teda märgata aga ka ristmikule lähenedes, selleks, et pöördel ratturile teed anda,» sõnas nõunik. «Ühtlasi hõlbustab vesti kasutamine eristada jalgratturit jalakäijast, eriti hämarikus või juhi kiire kõrvalpilgu korral.»

Samas rõhutas ta, et see kõik on veel mõtete staadiumis ning arutelu koht, kus kõik saavad sõna sekka öelda.

Ta lisas, et kohustusliku helkurvesti ettepanek ei ole seotud pimeda ajaga, sest valdav osa jalgrattaõnnetustest leiab aset valgel ajal või hämaras.

«Õnnetuste puhul, kus süüdlaseks jääb sõidukijuht, on enamasti tegemist sellega, et juht ei pannud jalgratturit õigel ajal tähele, lihtsalt ei märganud teda,» seletas Vane. «Samal põhjusel leiab aset ilmselt sadu ohtlikke olukordi päevas, mis ei lõppe õnnetusega.»

Enamasti ei ole selline jalgrattur ka erksalt riietatud.

«Sellest johtuvalt olemegi seisukohal, et vesti vms kasutamine, kindlasti ka valgel ajal, suurendaks jalgratturi ohutust,» lausus Vane. «Olles autoroolis on ilmselt paljud juhid näinud teel ohutusvesti või erksas rattuririietuses jalgratturit, keda näed juba kaugelt, samas kui tumedamat argiriietust kandvat jalgratturit teeservas ei pane tähele või näed alles siis, kui viimane on otse auto ees.»

Vane lisas, et praegune tulede kohustus jalgrattal hõlmab ainult pimedat aega, kuid kahjuks on piisavalt palju ka selliseid rattureid, kes tuld ei kasuta või kellel ei ole see töökorras. Vest on aga odavam kui tuli ning aitab ka pimedas, kuigi ei asenda tulesid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles