Keskerakond püüdis parteihülgajaid üle trumbata

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonnast lahkunud liikmed riigikogus
Keskerakonnast lahkunud liikmed riigikogus Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Pärast seda, kui kaheksa endist keskerakondlast teatasid parteist lahkumisest, läks lahti kibe mittetulundusühingute loomine: Keskerakonna büroo registreeris kolm võimalikku versiooni MTÜ nimedest, mida lahkujad võiksid endale soovida.


Riigikogu Keskerakonna fraktsioonist lahku lüües hakkasid nüüdse MTÜ Demokraadid liikmed Rainer Vakraga eesotsas kutsuma end riigikogu demokraatide ühenduseks.

Nimekate liikmete lahkumine ja võimaliku uue poliitilise jõu loomine tõi kokku nõupidamise keskerakondlikus Tallinna linnavalitsuses.

Ühise mõttetöö tulemusena registreeris Viru maakohtu registriosakond 3. mail MTÜ Demokraatide Ühendus ja MTÜ Keskdemokraadid ning 2. mail MTÜ Eesti Demokraadid.

Kahe esimese juhatuse liikmed on Keskerakonna juhi Edgar Savisaare lähiringkonda kuuluv Siret Kotka ja Andres Hiie, kolmandas on Hiie asutajaliikmeks, juhatusse kuulub Virgo Kruve.

8. mail registreeris aga Harju maakohus kõige lihtsama versiooni võimalikest kombinatsioonidest – MTÜ Demokraadid, kuhu kuulub kaheksa endist keskerakondlast.
Riigikogu liige Rainer Vakra nimetas seesugust püüdlust halenaljakaks.

«Meie hinnangul on Eestit võimalik edasi viia vaid kõigi erakondade ja poliitiliste jõudude koostöös. Ühiskonnas, eriti aga poliitikas on liialt palju vastandumist ja teiste halvustamist ning kõige selle taustal teeb mind eriti kurvaks mõnede keskerakondlaste käitumine, kus nende ainsaks eemärgiks on meile kaikaid kodaraisse visata,» ütles ta.

«Rünnakud on tingitud asjaolust, et oleme kujunemas Keskerakonnale tõsiseltvõetavaks konkurendiks ja alternatiiviks,» lisas poliitik.

Postimees proovis kolm päeva saada kommentaari ka Kotkalt. Eile hommikul lubas, et saadab kirjaliku vastuse, ent õhtuks seda ei laekunud.

Ennetades Keskerakonna soovi nende tegemisi takistada, patenteerisid Demokraadid enne avalikustamist oma logo, mis kujutab fööniksit ehk püha tulilindu.

«Me ei lase ennast sellel kõigel heidutada ega rööpast välja viia, vaid astume julgete ja pikkade sammudega edasi. MTÜ Demokraadid on värske ühendus ning varsti kuulete meie uutest liikmetest,» lubas Vakra.

Koos Siret Kotkaga MTÜsid loonud Andres Hiie kogus 2009. aasta kohalike omavalitsuste volikogude valimise eel tuntust sellega, et palus Keskerakonna nimel Tallinna linnapeakandidaadil Taira Aasal anda oma hääl rahvusringhäälingu (ERR) valimisportaali küsitluses Keskerakonna esimehe, Tallinna linnapea Edgar Savisaare poolt.

Aasa tõi selle avalikuks ja leidis, et ERRi küsitlus on siiski inimeste vaba tahte väljendus ning pöörduda sellise ettepanekuga inimeste poole on ebaeetiline ega ole kooskõlas hea tavaga.

Kruve sattus nelja aasta eest pikantsesse skandaali, kui tuli avalikuks, et ta on seotud internetiaadressiga www.isamaaliit.com, millel polnud aga midagi tegemist Isamaa ja Res Publica Liiduga, vaid kust sai otse ühele pornoleheküljele. Toona Pärnu linnavalitsuse ajalehte teinud mees ei jäänud Keskerakonnast väljaheitmist ootama, vaid lahkus ise.

Tallinn, 17. september 2012. Pressinõukogu arutas Virgo Kruve kaebust Postimehe peale ning leidis, et leht ei ole eksinud hea ajakirjandustava vastu. Otsusega saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles