Altkäemaksu kahtlusega politseinik oli juba pool aastat kapo jälgimise all

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Juhtiva riigiprokuröri Heili Sepa sõnul alustati eile kinni võetud kriminaalpolitsei menetlusbüroo ametniku Maksim Viksi suhtes kriminaalasja juba pool aastat tagasi, mil mehe altkäemaksuvõtmine uurijatele teatavaks sai.

Altkäemaksu juhtumi üksikasju pole prokuratuuri sõnul uurimise huvides võimalik avalikustada.

Teada on niipalju, et summa, mille altkäemaksuna vastu võtmises Viksi kahtlustatakse, on Eesti altkäemaksude viimases praktikas pigem keskpärane, mitte suur. Altkäemaksu vastu lubas Viks mõjutada politsei tööd, millele tal uurijana ligipääs oli.

Altkäemaksu andmises ega selle võtmisele kaasaaitamises pole seni kellelegi veel kahtlustust esitatud.

Kaitsepolitseiameti töötajad pidasid Viksi kinni neljapäeva õhtupoolikul, täna andis kohus loa Viks uurimise ajaks kuni kuueks kuuks vahi alla võtta. Kohtu otsus tähendab, et tema vabaduses viibimine võinuks kujutada ohtu uurimise tulemustele.

Viksi kahtlustatakse karistusseadustiku paragrahvi 294 lõige 1 alusel, mis käsitleb altkäemaksu võtmist ametiisiku poolt. Kohtus süüdimõistmisel võib taolise kuriteo eest karistuseks olla kuni viieaastane vangistus.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja sõnul on Viks pikaajalise staažiga politseiametnik, kes liitus keskkriminaalpolitseiga juba 1997. aastal. Õiguskaitseorganites on mees ametis olnud aga juba enam kui kakskümmend aastat.

Viks alustas teenistust 1990. aastal, asudes õppima Tallinna Miilitsakooli. 1997. aastal pälvis mees eeskujuliku töö eest organiseeritud kuritegevuse tõkestamise osakonna varavastaste kuritegude grupi komissarina toonaselt siseministrilt ja politsei peadirektori asetäitjalt Üheteistkümnenda Noore politseiniku preemia.

Mehe käe all vahistati toona 12-liikmeline autovaraste grupp, mis tegeles hinnaliste luksusautode varastamise, ümbertegemise ning müügiga.

Eilse vahistamise ajal polnud Viks keskkriminaalpolitsei allasutustes juhtival kohal, vaid töötas jälitusametnikuna.

«Kuigi õigustmõistvaid otsuseid teeb Eestis kohus, on asjaolu, et keskkriminaalpolitsei töötaja tegevus on andnud alust kuriteokahtlustuse esitamiseks, äärmiselt kahetsusväärne ja seab avalikkuse ees paratamatult kahtluse alla terve asutuse ja kõigi ausate kolleegide maine,» ütles Raigo Haabu, politsei- ja piirivalveameti peadirektori asetäitja kriminaalpolitsei alal.

Uurimist viib läbi kaitsepolitseiamet ning menetlust juhib riigiprokuratuur.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles