Jõks: erakondade rahavajadust tuleb vähendada

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allar Jõks
Allar Jõks Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Erakondade rahastamise paremaks kontrollimiseks tuleks erakondade rahavajadust vähendada, seades näiteks piirangud valimiskampaaniatele, arvab vandeadvokaat ja endine õiguskantsler Allar Jõks.

Jõksi sõnul on erakonnad seadusmuudatustega loonud ärimudeli, mis võimaldab korruptiivse keskkonna loomise kaudu erakonda ebaseaduslikult rahastada, karistada seda aga võimalik ei ole, rääkis Jõks ETV saates «Terevisioon», vahendas ERRi uudisteportaal.

Jõksi sõnul pole selle parandamiseks ideaalset retsepti üheainsa vahendiga, millega kohe tehakse asjad paremaks: «See on tegelikult kompleksne küsimus, mis eeldab seda, et tuleb esiteks erakondade rahavajadust vähendada. Selleks võib-olla oleks võimalik erakonnale valimiskampaaniateks kuluvat rahahulka vähendada ehk teisisõnu: seada piirid - kas kanalite kaudu või mingid mahulised piirangud valimiskampaaniatele.»

«Teiseks tuleks minu arvates seada riigieelarvest erakondadele antav raha teatud piiranguga ehk see oleks ainult ette nähtud ainult maailmavaate edendamiseks ja büroo ülalpidamiseks, mitte valimiskampaaniaks. Kolmandaks peavad olema sanktsioonid [---], neljandaks peab olema tugev, tõhus kontrolliorgan, mida meil praegu veel sellisel kujul ei ole,» rääkis Jõks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles