Prokurör kutsub rahastamisskeemis osalenuid endast märku andma

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui täna käis riigiprokuratuuris tunnistajana ütlusi andmas Reformierakonna rahastamisskandaali põhjustanud endine riigikogu liige Silver Meikar, siis edaspidi ootab juhtiv riigiprokurör Heili Sepp endast märku andma ka teisi, kes on samalaadse skeemi alusel parteile annetanud.

Juhtiv riigiprokurör ütles ajakirjanikele, et ootab prokuratuuri ütlusi andma kõiki inimesi, kel on pakkuda samalaadseid infokilde nagu Silver Meikaril täna. «Kui nad on kaasa läinud juba toimiva skeemiga, nad ei ole seda ise loonud või organiseerinud, siis on avalikes huvides neid pigem mitte vastutusele võtta,» kinnitas ta, et kui kriminaalne tegu on aset leidnud, on prokuratuuri huvi jõuda skeemi organisaatoriteni.

Meikar viibis prokuratuuris eilse arvamusloo järel algatatud kriminaalasja raames tunnistajana ütlusi andmas pea neli tundi. Riigiprokuratuurist väljudes ütles ta, et lubas juba varem rääkida ainult tõtt ning soovis ära rääkida kogu loo. «Täitsin pool eesmärki: rääkisin ainult tõtt,» ütles ta ja lisas, et kuna täna sai aeg otsa, tuleb tal ütluste andmist lähiajal jätkata.

Eile lubas Meikar ka, et nimetab kohtumisel kõigi inimeste nime, kes talle teadaolevalt on samalaadse skeemiga Reformierakonnale tundmatu päritolu raha annetanud. Juhtiva riigiprokuröri kinnitusel oli selliseid nimesid mitu. Täpsemalt ei soovinud Sepp ülekuulamise sisust ega protokolli pandust rääkida, öeldes vaid, et vestlus oli sisukas ja pikk.

Uurimise edasise käigu kohta ütles Sepp, et kontrollida tuleb erakonna finantspoolt ning teha veel ülekuulamisi, muu hulgas kuulata üle ka Reformierakonna endine peasekretär ja praegune justiitsminister Kristen Michal. Teiste ülekuulatavate nimekiri pole Sepa sõnul veel valmis.

15 aastat Reformierakonda kuulunud Meikar tunnistas eilse Postimehe arvamusloos, et annetas oma nime all aastail 2009–2010 parteile kokku 115 000 krooni, mis polnud tema oma ja mille päritolu ta ei tea.

Riigiprokuratuur alustas Meikari väidete kontrollimiseks kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi tunnustel, mis näeb ette vastutuse erakonna majandustegevusele või varale kehtestatud piirangute rikkumise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles