Keskerakond jättis osa annetusi kajastamata

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Keskerakond jättis üle-eelmisel aastal oma raamatupidamises kajastamata 1,35 miljoni krooni väärtuses annetusi, millest 252 000 krooni sai partei sularahas.


Üks annetaja, Keskerakonnale dokumentide järgi 40 000-kroonise sularahaannetuse teinud Suure-Jaani vallavolikogu liige Uno Vares kinnitas aga, et pole parteid kunagi rahaliselt toetanud. «Ma pole ühtki annetust Keskerakonnale teinud ei sularahas ega ülekandega,» ütles ta.

Vares märkas oma nime Keskerakonna annetuste registris juhuslikult, kuid enda sõnul on ta käinud samal põhjusel ütlusi andmas ka kaitsepolitseis. Varese väitel selgus, et annetust tehes oli võltsitud tema allkirja.

Keskerakonna peasekretäri Priit Toobali sõnul ei vasta tõele, nagu poleks Vares erakonda toetanud. «Kindlasti on ta erakonnale annetanud ja konkreetselt minu kätte,» lausus Toobal ning avaldas arvamust, et varem erakonna büroo palgal olnud Vares võib olla töölepingu lõpetamise pärast solvunud.

Ka Toobal ise on sündinud, õppinud ja poliitkarjääri alustanud Suure-Jaanis. Varese, kuid ka Toobali enda ja veel kuue Keskerakonna liikme sularahas tehtud annetused lisas Keskerakond üle-eelmise aasta viimase kvartali annetuste registrisse alles tänavu märtsi lõpus.

Erakond kandis tagantjärele aruandesse 252 000 krooni annetusi, mis olid dokumentide järgi parteile üle antud 2010. aasta 2.–7. oktoobrini. Kokku moodustasid aruandesse lisatud summad rohkem kui kümnendiku annetustest, mille Keskerakond üle-eelmise aasta viimase kolme kuuga sai.

Keskerakonna pressiesindaja Taavi Puki sõnul põhjustas segaduse arveametniku eksimus. Samas on need annetused tema sõnul registreeritud Euroopa Parlamendi valimiste täiendavas kuluaruandes.

Keskerakonna dokumente võrrelnud erakondade rahastamise järelevalve komisjon leidis aga, et registrisse lisatud annetused on välja jäänud ka partei 2010. aasta majandusaasta aruandest ja seega kogu erakonna raamatupidamisest.

Lisaks selgitas komisjon välja, et erakonna raamatupidamises on kajastamata ka mitterahaline annetus väärtusega 1,1 miljonit krooni ehk 70 300 eurot, milleks oli 2010. aasta algul surnud parteiliikmelt päranduseks saadud kinnistu Tartus. Mullu kevadel müüs Keskerakond selle 250 000 euro eest Paavo Pettaile.

Järelevalvekomisjoni esimehe Ardo Ojasalu sõnul ootab komisjon selgitusi esmalt Keskerakonna audiitorilt.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles