Eesti saab NATO väejuhatuses täita kindralikoha

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO Krakowi kohtumine.
NATO Krakowi kohtumine. Foto: Reuters / Scanpix

NATO rahuaja sõjaline struktuur annab Eestile võimaluse täita NATO väejuhatuses kindrali ametikoht.

Äsjalõppenud NATO kaitseministrite kohtumisel Krakowis arutati mitmeid olulisi NATO transformatsiooniga seotud küsimusi, peamise teemana käsitleti NATO reageerimisjõudude (NRF) tulevikku, vahendas kaitseministeeriumi pressiesindaja.

Kaitseministrid andsid kohtumisel suunised NRFi (NATO Responce Force) tulevikukontseptsiooni elluviimiseks.

«NRFi tuleviku ülesehitusmudelis seisab, et tegemist on jätkuvalt 25 000 kaitseväelasest koosneva dünaamilise üksusega,» ütles kaitseminister Jaak Aaviksoo.

Kaitseministrid arutasid ka Suurbritannia kaitseministri John Huttoni ettepanekut
luua NRFi koosseisus pidevas valmisolekus olev 3000 kaitseväelasest koosnev üksus, nn ASF (Alliance Solidarity Force). ASFi kuuluksid kaitseväelased kõikidest NATO liikmesriikidest ning see oleks mõeldud eelkõige NATO heidutusjõu tugevdamiseks.

«Kaitseminister Huttoni esitatud ettepaneku näol kujutab ASF kõige paremini NATO põhiprintsiipi – rünnak ühe riigi vastu võrdub rünnakuga kõikide alliansi riikide vastu. ASF täiendab veelgi usku NATO kui kollektiivkaitset tagavasse organisatsiooni,» ütles Aaviksoo.

Krakowi kohtumisel kinnitati ka uus NATO rahuaja sõjaline struktuur (Peacetime Establishment Review), mis näitab NATO kohanemist muutuva julgeolekuolukorraga.

Struktuurireform annab Eestile võimaluse täita NATO väejuhatuses kindrali ametikoht, mis tagab Eestile veelgi suurema osaluse NATO sõjalises juhtimisstruktuuris.

Samuti allkirjastasid kaitseministrid Krakowis vastastikuse mõistmise leppe
liitumaks NATO ühise seiresüsteemi AGS (Allied Ground Surveillance) programmiga.

AGS kujutab endast mehitamata õhusõidukitest ja radaritest koosnevat süsteemi, mis annab liitlasriikidele parema ülevaate lahinguväljal toimuvast ning aitab vältida
tsiviilohvreid.

Krakowis toimusid ka NATO-Ukraina ja NATO-Gruusia komisjoni istungid. Kaitseminister Aaviksoo rõhutas ANP (iga-aastase rahvusliku tegevuskava) tähtsust mõlema riigi koostöö ja integratsiooni tõhustamisel NATOga liitumise suunas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles