Lang: rahastamissüsteemi ei tasu tormata muutma

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Lang
Rein Lang Foto: Toomas Huik / Postimees

Reformierakonna juhatusse kuuluv endine justiitsminister Rein Lang peab poliitiliste skandaalide puhkemisel seaduste süüdistamist ja nende kiirkorras muutma asumist halvaks praktikaks ning leiab, et ka erakondade rahastamise süsteem ei vaja kiireid muudatusi.

Lang ütles Postimehele, et tervikuna on õiguslik keskkond erakondade rahastamise reguleerimise osas korralik ja pole vaja tormata seda ummisjalu muutma. «Poliitskandaalide puhkemisel on ikka kõigepealt süüdistatud seadusi ja asutud neid kiirkorras muutma. See on halb praktika ja sellest tuleb lahti saada,» lausus praegune kultuuriminister.

Kui Reformierakonna esimees, peaminister Andrus Ansip on pidanud vajalikuks lubada juriidilistel isikutel taas erakondadele annetada ja kaaluda valimiskuludele ülempiiri seadmist, siis Lang neid ettepanekuid ei toeta.

Lang märkis, et juriidiliste isikute annetuste lubamine erakondadele on väga libe tee. Tema sõnul lähtub Eesti õigusruum põhimõttest, et kõik Euroopa Liidus registreeritud äriühingud on võrdselt koheldavad, sealhulgas ka Küprose off-shore firmad, millest suur osa kuulub vene ettevõtjatele, kuid mida on kasutatud ka riiklike struktuuride kattena.

«Luua vettepidavat süsteemi, et välistada mõne välisriigi sihtsuunitlusega raha kasutamine juriidiliste isikute legaalseteks annetusteks Eesti erakondadele, on minu arvates väga keeruline, et mitte öelda võimatu,» lausus ta.

Kampaaniakulude ülempiiri peab Lang samuti äärmiselt raskelt määratavaks ja kontrollitavaks. «Kampaaniakulude lõviosa moodustavad reklaamikulud, kus ei ole olemas mingeid riiklikult kehtestatud hindu. Kardan, et sellised reklaamikorüfeed nagu näiteks Paavo Pettai hakkavad kampaania piirkulude tingimustes osutama oma teenuseid Keskerakonnale kas tasuta või minimaalse kompensatsiooni eest,» ütles ta.

Lang avaldas arvamust, et seega muudaksid juriidiliste isikute annetuste lubamine ja valimiskuludele lae seadmine üheskoos kampaaniakulud täiesti läbipaistmatuks.

«Sellisel juhul oleks näiteks võimalik erakondadele loovutada vahendajate kaudu saadud suurte allahindlustega eetriaegu ja reklaamipindu ka firmade poolt, kes on need saanud läbi lepingute meediafirmadelt hoopis teisteks eesmärkideks. Erakonnad satuvad seetõttu ka täiesti ebavõrdsesse seisu,» ütles ta Postimehele.

Samal ajal tasuks Langi sõnul kaaluda karistusseadustikus keelatud annetuste vastuvõtmise eest ette nähtud karistuste taastamist.

«Minu kui justiitsministri jaoks tuli omal ajal ebameeldiva üllatusena, et riigikogus muudeti valitsuse eelnõu selliselt, et loobuti varjatud annetuste vastuvõtmisel süüdlastele kriminaalkaristuste rakendamisest. Selle võiks tagasi tuua küll, kuigi karistused ei ole iseenesest mingi imerohi,» lisas Lang.

Riigikogu kaotas võimaluse parteisid keelatud annetuste vastuvõtmise eest karistada 2010. aasta novembris vastu võetud seadusega, mis ühtlasi nägi ette erakondade rahastamise kontrolli komisjoni loomist. Muudatuste poolt hääletasid toona Reformierakonna, Isamaa ja Res Publica Liidu, Keskerakonna ja roheliste saadikud ning vastu oli üheksa sotsiaaldemokraati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles