SDE peasekretär ei mõista enda seost Toobali avaldusega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Saar
Indrek Saar Foto: Jüri Rüsülainen/Valgamaalane

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) peasekretär Indrek Saar ei mõista enda seost Keskerakonna peasekretäri Priit Toobali avaldusega, mille kohaselt on Toobal ja
Saar valmis astuma tagasi kohe, kui seda teevad Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) endised peasekretärid Kristen Michal ja Ken-Marti Vaher.
 

«Ma olen nüüd üritanud mõelda, mis mul Priit Toobaliga ühist on, ei ole siiamaani leidnud,» ütles SDE peasekretär Indrek Saar BNSile. «Priit Toobali ees ma küll mingit vastutust ei oma,» lisas Saar.

«Kui kogu seda avalduste jada vaadata, siis ma saan aru, et peaministri meeltesegadus on eskaleerunud mõne teise erakonnaga,» nentis Saar. «Vaadates peaministri viimaseid avaldusi ja vaadates Priit Toobali avaldust, kus ta käsib kõigil tagasi astuda, on mul tunne, et mul kolleegid hakkavad siin natukene kuidagi... Ma loodan, et mitte hulluks minema,» sõnas Saar.

Kassa sissetuleku orderite võltsimises kahtlustuse saanud Keskerakonna peasekretär Priit Toobal kutsus teisipäeval üles kõigi suuremate erakondade endisi peasekretäre ühiskonna usalduse taastamiseks tagasi astuma.

«Eesti erakondade usaldusväärsuse drastilise erosiooni peatamiseks olen valmis mina ja ilmselt ka Indrek Saar valmis endale võtma kohe poliitilise vastutuse kui seda teevad ka Kristen Michal ja Ken-Marti Vaher. Astun tagasi, kui seda teevad ka valitsusparteilased,» teatas Toobal.

Toobali kinnitusel ei kanna opositsiooniparteide rahaskandaalikesed kuidagi välja võrdlust Reformierakonna endist peasekretäri, tänast justiitsministrit Kristen Michalit ja IRLi
endist peasekretäri, tänast siseministrit Ken-Marti Vaherit varjutavate kahtlustustega Vene eriteenistuste, sealse gaasimonopoli ja maffiaraha süsteemsest pumpamisest Eesti parteipoliitikasse.

Toobal tervitas Keskerakonna poolt ka peaministri esmaspäevast avaldust, et kõik suuremate ettevõtete ning erakondade juhid peavad eeldama, et nende telefone kuulatakse pealt.

Riigiprokuratuur esitas eelmisel reedel Keskerakonna peasekretärile Priit Toobalile kahtlustuse Keskerakonna kassa sissetuleku orderite võltsimises, kahtlustuse järgi kandis Toobal orderitesse annetajatena inimeste nimed, kes tegelikult erakonnale raha ei annetanud.

Kahtlustuse järgi seisnes võltsimine selles, et Toobal kandis orderitesse füüsilisest isikust annetajatena isikud, kes tegelikkuses orderites näidatud sularaha Keskerakonnale annetanud ei ole. Keskerakond kajastas need sularaha sissemaksed 2010. ja 2011. aastal annetusteregistris lubatud annetustena, kuigi tegelikult ei ole sularahas vormistatud annetuste päritolu teada.

Toobal eitas teisipäeval kassa sissetuleku orderite võltsimist, kinnitades, et kaks kolmest väidetavalt fiktiivsest annetajast on valmis ka praegu kinnitama, et on annetused Keskerakonnale teinud. «Kolmas sponsor, Uno Vares, väidab aga alles nüüd, et pole Keskerakonnale midagi annetanud». Toobali sõnul on tegemist endise miilitsa ja politseinikuga ning Keskerakonnast välja visatud Kalle Laaneti sõbraga.

2010. aasta viimases kvartalis on selliseid annetusi Keskerakond Priit Toobali kaudu saanud kokku 110 000 krooni ehk umbes 7030 euro ulatuses ja 2011. aastal kokku 4000 euro väärtuses.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles