Reformierakonna peasekretär tuli välja ettepanekuga luua «tarkade kogu»

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Kukk
Martin Kukk Foto: Raigo Pajula / Postimees

Rahastamisskandaali sattunud Reformierakonna peasekretär Martin Kukk soovib moodustada partei paremaks toimimiseks ettepanekuid tegeva niinimetatud tarkade kogu, kuhu peaksid kuuluma tema sõnul sõltumatud ja pigem kriitiliselt meelestatud erakonna liikmed.

Kukk ütles Reformierakonna pressiesindaja teatel, et teeb kogu moodustamiseks ettepaneku järgmisel pühapäeval toimuval partei üldkogul.

Peasekretäri sõnul peaks niinimetatud tarkade kogu koondama erakonna liikmeid, kes ei kuulu valitavatesse kogudesse ega ole erakonnas tööl. «Need võiks olla kriitilisemalt erakonna suhtes meelestatud liikmed, kes saaks siis läbi viia erakonnas liikmete küsitluse ja selle põhjal koostada ettepanekud erakonna juhatusele arvamusena,» lausus ta.

Kukk avaldas arvamust, et kogu koostatavad ettepanekud oleksid vajalikud parteile ja erakonna juhatusele avatud juhtimiseks ja kriitilise tagasiside saamiseks. «Ootaksin sellest sisekriitikast just konstruktiivseid ideid, kuidas muudame koos erakonna paremaks. Arvan, et see tagab ka kõige kriitilisematele inimestele võimaluse vabalt anda oma hinnanguid ja pakkuda lahendusi,» lisas ta.

Veel märkis ta pressiteates, et erakondade rahastamise teema väärib nii ühiskonnas kui parteis laia ja põhjalikku arutelu ning ka Reformierakond teeb oma ettepanekud, et rahastamine oleks ja näiks aus.

Kukk teatas hiljem, et niinimetatud tarkade kogusse kuulujaid peaksid valima erakonna liikmed, kuid tema hinnangul võiksid sinna kandideerida Meelis Atonen, Valve Kirsipuu, Hannes Astok ja Ignar Fjuk.

Kui Astok märkis, et peab kogu loomist arukaks ideeks ning temaga on räägitud ka selle liikmeks asumisest, siis Kirsipuu ei soovinud võimalikust kandideerimisest veel rääkida. Ta märkis, et pole üldiselt huvitatud kõikvõimalikesse kogudesse kuulumisest, kui need käivad koos ainult selleks, et üksteisele otsa vaadata. Konkreetse kogu võimaluste ja plaanide kohta ei ole tal enda sõnul aga otsustamiseks veel piisavalt informatsiooni.

Klassikaraadios diskussioonisaadet «Räägivad» juhtiv Fjuk ütles Postimehele, et ei saa kavandatava kogu töös osaleda, kuna soovib raadiosaadet tehes nii olla kui ka näida sõltumatu. Koguga liitudes kaotaks ta enda hinnangul usutavust.

Kogu loomist pidas Fjuk samas positiivseks, öeldes, et kriise tulebki lahendada võimalikult paljusid arvamusi kuulates ning kriisi praeguse süvenemise põhjus on, et siiani pole seda tehtud. «Reformierakond ei ole jätnud kasutamata ühtki võimalust, et kriisi eskaleerida,» lausus ta.

Samas ei nõustunud Fjuk nendega, kes näevad sarnasusi niinimetatud tarkade kogu ja Keskerakonna kunagise «tõekomisjoni» vahel. Kui «tõekomisjoni» eesmärk oli tõde moonutada, siis Reformierakonna kavandatava kogu eesmärk on anda nõu, kuidas avalik organisatsioon peaks ühiskonnas suhtlema ja käituma, lisas Fjuk.

2010. aasta lõpus moodustas rahastamisskandaali sattunud opositsiooniline Keskerakond skandaali uurimiseks ja ettepanekute saamiseks niinimetatud tõekomisjoni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles