Registreeritud on juba üle 5000 mopeedi

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mopeedid.
Mopeedid. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Seoses mopeedide registreerimise tähtaja lähenemisega on neid täna arvel juba kaks korda rohkem kui poolteist kuud tagasi.

Aprilli keskel kirjutas Postimees, et kuigi hiljemalt 1. juuliks peavad kõik mopeedid olema registreeritud, omama registreerimismärke ja liikluskindlustust, on ARKis kirja pandud vaid 2323 masinat. Nüüd on number tunduvalt kasvanud – 31. mai seisuga on registris 5008 mopeedi.

Aega registreerimiseks on veel üks kuu. Maanteeameti avalike suhete osakonna nõunik Timo Vijar rääkis, et järjekord ARK büroodes sõltub palju nädalapäevast ning kellaajast.

«Nädala keskel ning hommikuti on büroodes reeglina vähem kliente, kuid alati leidub ka erandeid,» lausus ta. «Näiteks, kui Tartu büroo käis Elvas mopeedidele registreerimiseelset ülevaatust teostamas, siis oli juba tööpäeva alguseks kogunenud kohale üle 30 mopeediomaniku, mis tähendas, et tööpäeva alguses oli toimingu ootaeg pikem kui päeva lõpus.»

Ta seletas, et töökoormust tõstab ka asjaolu, et maikuu on läbi aastate olnud rekordiline sõidukite esmase registreerimise poolest. Absoluutseks rekordiks, mis pärineb nn majandusbuumi ajast, on ühes kuus üle 10 500 esmaselt registreeritud sõiduki. Tänavu jäi see arv alla 10 000.

Registreerimiseks tuleb kaasa võtta kõik mopeediga seonduvad dokumendid. Mida rohkem on kliendil mopeedi kohta dokumente, seda kiirem on sõiduki registreerimise protsess.

«Iga dokument, mis on puudu teeb toimingu tegemise keerulisemaks, kuna andemete saamiseks tuleb kasutada muid kanaleid, sh erinevaid andmebaase,» rääkis Vijar. «Seetõttu ei saa siikohal eelistada ühte teisele. Kõik dokumendid, mis mopeediga kaasas käivad on olulised.»

Maanteeameti kinnitusel registreeritakse kasutusel olnud mopeedid, millel puuduvad sõiduki maaletoomise ja tollivormistuse lõpetamist tõendavad dokumendid ja/või sõiduki seaduslikku omandamist ja valdamist tõendav dokument, omaniku kirjaliku kinnituse alusel sõiduki seadusliku omandamise kohta, kui nimetatud dokumentide taastamine ei ole võimalik.

Mopeedi registreerimise eest tasutakse riigilõivu 9,58 eurot. Mopeedi registreerimismärgi väljastamise eest tasutakse riigilõivu 6,39 eurot.

Kuigi uue liiklusseaduse kohaselt on mopeedid mootorsõidukid, vabastatakse mopeedid korralisest tehnonõuetele vastavuse kontrollist ehk tehnoülevaatusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles