Ergma kutsus üles hoidma oma inimesi, riiki ja lippu

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna möödub 128 aastat sinimustvalge lipu pühitsemisest Otepääl. Traditsiooni kohaselt toimus tähtpäeva hommikul Toompeal Kuberneri aias pidulik lipu heiskamise tseremoonia.

Lipu auks kõnelenud riigikogu esimees Ene Ergma rõhutas kõigepealt meie lipu värvide tähendust: sinine on usu ja lootuse värv, ustavuse sümbol; must on kodumaa mulla värv; valge on parema homse, vaimuvalguse, valge lume, valgete ööde ja Eestimaa kaskede värv.

Ergma meenutas õpetaja Oskar Kallase sõnu 1884. aastal meie lippu õnnistades, et see saab neile, kes temale ustavaks jäävad ja teda kõrgel hoiavad, kaitsjaks ja hoidjaks kõigis eluraskustes. Ta kutsus sinimustvalge ümber koonduma.

Seda on läbi aastate ka tehtud, nii headel kui rasketel hetkedel on meie lipp meile ikka armas olnud. Selle all on peetud nii salajast kui avalikku võitlust. Seda lippu on varjatud, kuid hoitud südames, ütles Ergma.

Oskar Kallase sõnum oli, et see lipp saab neile, kes temale ustavaks jäävad ja teda kõrgel hoiavad, kaitsjaks ja hoidjaks kõigis eluraskustes.

Möödunud aastad näitavad, et tal on olnud õigus. Eestis on inimesi, kel on julgust seista meie riigi püsimise ja oma kodanikupõhimõtete eest, tundmata hirmu meie tuleviku pärast.

Tunnustame neid, kes on olnud julged ning põhimõttekindlad hetkedel, kui see on olnud raske või ohtlik, toonitas Ergma.

«Ka täna on meie kõigi kohus hoida meie lipu väärtust, me ei tohi seda pisendada,» sõnas Ergma. «Meie lipp sümboliseerib kõike seda, mille poole me püüdleme ja mis meil on hästi.»

Ergma hinnangul antakse endast parim, kui soovitakse olla lipu väärilised.

«Meis kõigis, kes me oma riiki südames hoiame, on see jõud olemas,» rõhutas Ergma.

Täna heiskasid lipu Pika Hermanni torni kodutütarde, skautide ja gaidide esindajad. Pidulikul tseremoonial torni jalamil mängis Kaitseväe orkester, laulsid Eesti Kooriühingu koorid.  

Lippu pühitses EELK peapiiskop Andres Põder. Auvalves olid kaitseliitlased, naiskodukaitsjad, noorkotkad, kodutütred, skaudid ja gaidid, oma lippudega olid kohal mitmed seltsid ja ühingud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles