Pidupäeva taustajõududelt kooriti seitse nahka

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Killuke pidupäevakontserdist.
Killuke pidupäevakontserdist. Foto: Pm

Nii kokad kui esinejad nägid kümneid tunde vaeva, et presidendi vastuvõtt Jõhvi kontserdimajas kulgeks viperusteta.


Isegi dekoratiivõunapuu asukoha üle vaidlesid lilleseadja ja kaameramees kümneid minuteid. Küll jäi puuke kammersaalis ette kätlemistseremooniat püüdvale kaamerale, teises kohas aga poleks puud üldse näha olnud.


«Mul on praegu nii pingeline hetk, ma võitlen oma puukese eest,» rääkis üks lilleseadjatest. «Lõikame oksa puu küljest ja paneme kaamera külge, nii on see kogu aeg kaadris,» üritas kaameramees olukorda naljaga kergendada.

Pingeline päevakava

Miks riputas peo peakunstnik Kristi Leppik erinevate rahvamustritega kunstvaibad kammersaali seinale? Esmapilgul ei märkagi, et saali puitseinas on beeži värvi elektrikapi kilbid. «Need me ära peidamegi,» selgitas Leppik.

«Kuidas teile meie hõbedast küünlajalad meeldivad?» uuris teine lilleseadega tegelev neiu. Kui üleeile seisid pisut üle meetri kõrgused küünlajalad veel tühjana, siis eile leidsid ka umbes 30 sentimeetri kõrgused elegantsed valged küünlad igaüks oma jala. «Elus valgus on väga ilus ja meil on ju küünlakuu,» põhjendasid kunstnikud küünalde valikut.

Samal ajal käis suures saalis meeskoori proov. Mehed jooksid laval edasi-tagasi. «Ikka võtate hoogu ja siis jooksete täiel rinnal,» õpetas Revalia kammerkoori ja pidupäeva peadirigent Hirvo Surva.

Ka president Toomas Hendrik Ilves astus õhtul saalist läbi ning tervitas rõõmsameelselt juba tunde laval tatsunud ja proovi teinud noormehi.

Peoõhtul esinenutel olid pikad päevad. Esmaspäeval üle nelja tunni proovi ja lisaks kogu teisipäev. Kuigi kontserdi pealavastaja Üllar Saaremäe ergutas kõiki osalejaid, et aasta tippsündmusel esinemine on suur au, vajusid esinejate pead longu, kui lavastaja suust kostsid sõnad: «Võtame selle koha uuesti!» Samas muutus esinejate meel erksamaks ja naeratus tuli näole, kui Saaremäe käsi plaksutas ja hüüdis «super».

Nagu nööri mööda


Eile kella kolme ajal, kui saalis algas kontserdi peaproov, vedasid  pidulaua peakokad Riho Leppik ja Jevgeni Jermoškin koos abilistega autolt suupisteid Jõhvi kontserdimajja.

«Kolmandik, kolmandik ja kolmandik,» selgitas Leppik suupistete asukohta. Nimelt oli kolm tagalat, kus ettekandjad käisid oma kandikuid uute suupistetega täiendamas.

Kaks tagalat ei olnudki klassikalised köögid, vaid kontserdimaja koridorid, kus Leppik ja Jermoškin laadisid Tallinnas pooleldi valmis tehtud suupisted valgete linadega kaetud laudadele ritta. Peaaegu tund aega tegutsesid peakokad ja nende viisteist abikokka vaikuses, jutustamiseks polnud aega.

Liikumise trajektoor ikka sama – auto juurest tagalasse –, sibasid sipelgaid meenutavad kokad kümneid kordi edasi-tagasi ja tassisid üle 12 000 suupiste tagalatesse laiali. Nende tegemisi eemalt vaadata oli tõeline nauding, sest pea laiali ei jooksnud ringi ükski kokk.

Karpi valmis tükeldatud maasikad, hakitud tilli kauss – iga suupiste ja garneeringu asukoht oli teada.

«Magasin tund aega sisse, aga ei, midagi ületamatut ei ole olnud,» vastas Leppik küsimusele, kas ta viimasel ööl enne vastuvõttu ka sõba silmale sai.

Ka Jermoškin ei kurtnud, ja kuigi mees sundis end üles tõusma juba hommikul kell neli, siis kolm ja pool tundi uneaega olevat kokale piisav.

«Selle pardilihaga suupiste peale tulin ma nii,» alustas Leppik legendi rääkimist. Ta olevat istunud mererannas ja part lendas üle ta pea. Kuna samal ajal mõtles Leppik menüü peale, leidiski part seal oma koha.

«Avokaadokreemi ja krevettidega suupiste legendi võib igaüks ise mõelda,» lisas Leppik.

Presidendi vastuvõtu menüü


Riho Leppik, Saka mõis


Soolased suupisted

•    Lõhe-peedi tartar röstsaial (Virumaa)


•    Karask Narva silmuga (Virumaa)


•    Filotainakorvike mereannisalati ja forellimarjaga (Virumaa)


•    Laimiga marineeritud forellifilee peedi ja jõevähivahuga suupistelusikal


•    Röstitud õun pardifilee ja sibulamarmelaadiga (Virumaa)


•    Kartulilehik avokaadovahu ja krevetiga (Virumaa)



Magusad suupisted

•    Pirni-sinihallitusjuustu suupiste (Virumaa)


•    Põletatud kamakreem värskete marjadega (Virumaa)



Jevgeni Jermoškin, Ribe restoran


Soolased suupisted

•    Tallinna kilu suupiste tilli-toorjuustu, sibula confit’i ja rukkileivaga


•    Suupiste metsapähklite ja glasuuritud porgandiga


•    Lillkapsa-kõrvitsa kreemsupp suitsuliha ja rukkililledega, serveeritud napsuklaasis



Soojad suupisted

•    Setomaa soojad kartuli-tangupudru pallid suitsusealiha ja rukkihelvestega


•    Metskitse-puraviku confit serveeritud kohvitassis



Magusad suupisted

•    Kaerapätsid sidrunikreemiga


•    Mini-vastlakukkel



Valge vein

•    Remich Primeberg Rivaner ’07, Luksemburg



Punane vein

•    Chateau de la Tuilerie Syrah/Grenache 2006, Costieres de Nimes, Prantsusmaa



Kange alkohol

•    Viin Viru Valge

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles