Rask soovitab lahendada vangide hääletamisõiguse probleemid

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märt Rask
Märt Rask Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikohtu esimees Märt Rask kutsus riigikogu valimiskorralduse probleemidega tegelema ning kaaluma kinnipeetavate hääleõiguse absoluutse piirangu muutmist.

Rask juhtis riigikogu tähelepanu, et endiselt kehtib Eestis kinnipeetavate hääleõiguse absoluutne piirang, mis võib olla vastuolus nii Euroopa inimõiguste ja põhivabaduste kaitse konventsiooni kui Eesti põhiseadusega. Probleemile on juba varem tähelepanu juhtinud ka õiguskantsler, välisminister ning justiitsminister.

Raski sõnul leidis parlamendi põhiseaduskomisjon enne mullu kevadel toimunud valimisi, et võimaliku eelnõu algatamise peaks otsustama riigikogu järgmine koosseis, sest tegu on põhimõttelise muudatusega, mida poleks korrektne vahetult enne valimisi menetleda.

«Valimistest on möödunud rohkem kui aasta, kuid riigikogu ei ole veel pidanud korrektseks ammu tõstatatud probleemi lahendama hakata. Mul ei jää muud üle, kui paluda rahvaesindust, et ka riigikohtu esimees lisataks sellesse nimekirja, kes peavad kehtivat valimiskorraldust vangide suhtes problemaatiliseks,» ütles Rask täna riigikogus.

Valimisseadused näevad ette, et hääletamisest ei saa osa võtta kohtu poolt kuriteos süüdi mõistetud ja vanglakaristust kandvad inimesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles