Ansip: ausus on Eesti poliitikas valdav, kuid probleeme peame möönma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip.
Andrus Ansip. Foto: Kaarel Tigas / SL Õhtuleht

Reformierakonna esimees Andrus Ansip ütles partei üldkogul peetud kõnes, et on suur probleem, kui poliitikat peetakse läbinisti halvaks, sest see annab pinnase populistide esiletõusuks. Probleeme poliitikute tegevuses ta siiski möönis.

«Võin kätt südamele pannes kinnitada, et viimastel nädalatel tekkinud kuvand ei peegelda ei Eesti poliitika tõelisust ega olemust. Ausus poliitikas on minu veendumuse järgi valdav. Eesti poliitika ei ole ostetav. Reformierakonna poliitika ei ole ostetav,» rääkis Ansip Reformierakonna üldkogul.

«Mind teeb väga murelikuks, kui ebakindlalt me ühiskonnana kõnnime õigusriikluse ja demokraatia kitsal rajal. Mõned nädalad on vallanud mind ja kindlasti ka mitmeid teie seast tunne, et kogu Eesti poliitika on määritud,» ütles Ansip.

«Kui igat ausat poliitikut peetakse vaikimisi ebaausaks, on tegemist suure probleemiga. Kui iga normaalse kodanikuühiskonna juurde kuuluvaid nähtusi nagu huvid, annetamine, erakonnad, poliitiliste valikute tegemine, poliitikud – üleüldse kogu poliitikategemist kujutatakse kuriteona, loob see pinnase populistide esiletõusuks,» lausus peaminister .

«Kõlapinda hakkavad saama need, kel pole endal ühtegi lahendust ja kelle poliitilise kapitali moodustab paradoksaalne hüüdlause «mina pole poliitik!», mis justkui annaks lunastuse kõigeks ning vabastaks vastutusest,» märkis Ansip.

«Kuid probleeme peame möönma. Jah, ajakirjanduses on mõned üldistused läinud kõvasti üle võlli, kuid taolise väärkuvandi tekkimisel on kindlasti erakondade ja poliitikute endi süüd. Olgu siinkohal üheselt öeldud - mistahes varjatud rahastamine poliitikas pole aktsepteeritav. Kui üksainus inimene katab veerandi erakonna sissetulekutest, siis see pole aktsepteeritav. Kui erakonna sisedemokraatiat kallutatakse hoogtöö korras värvatud kriminaalidega, siis see pole aktsepteeritav,» rõhutas valitsusjuht.

Ansipi sõnul on Reformierakonnal valitsuse juhterakonnana kohustus ka siin asju paremaks muuta. Parlamendis on töö selle nimel alanud ning muudatusi seadusandluses võib tema sõnul oodata juba sügisel.

Silver Meikari juhtumist rääkides avaldas ta lootust, et uurimine selgitab välja tõe. «Vajadusel saame selle põhjal siis teha ka konkreetsed järeldused. Kui tõde on selgunud, teame, kas või kes peab lahkuma. Reformierakonna huvides on, et see juhtuks võimalikult kiiresti,» lisas Ansip.

Kukk: toetajad saavad avalikku poliitikat

Rahastamisskandaali puudutas oma kõnes ka Reformierakonna peasekretär Martin Kukk, kes nentis, et poliitika ei pea mitte ainult olema, vaid ka näima aus.

Ta kinnitas, et Reformierakonna poliitika nagu ka partei toetajad on avalikud ning erakonda toetades saab vastu ainult partei avalikku poliitikat. Poliitikas ei saa olla võimalik otsuseid või eeliseid osta, lausus ta.

Kukk avaldas taas arvamust, et Reformierakond võiks moodustada niinimetatud tarkade kogu, mis koondaks liikmeid, kes ei kuulu valitavatesse kogudesse ega ole erakonnas tööl. Tema hinnangul peaks kogu toimima partei juhatusele nõu andva organina, et võimalikke möödarääkimisi ja murede tähelepanuta jäämist tulevikus vältida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles