Venemaa ja USA vahel tekkis Süüria relvatarnete küsimuses lahkheli

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov. Foto: SCANPIX

Venemaa ja USA vahel tekkisid lahkhelid Süüria relvastamise küsimuses.

Eile Iraani pealinnas Teheranis aset leidnud pressikonverentsil süüdistas Venemaa välisminister Sergei Lavrov, et USA varustab Süüria opositsiooniarmeed relvadega, edastab AFP.

Hiljem püüdis Venemaa välisministeerium Lavrovi öeldut pehmendada, öeldes et tegemist oli tõlkeveaga.

USA välisminister Hillary Clinton kahtlustas selle nädala teisipäeval, et Venemaa tarnib Süüria valitsusvägedele lahinguhelikoptereid.

«USA teeb koostööd Süüria mässulistega. USA annab relvi, et mässajad saaks Süüria valitsusvägede vastu võidelda,» olevat Lavrov öelnud. Venemaa välisministeerium paranduse kohaselt ütles välisminister, et USA viib relvi «piirkonda», mitte konkreetselt Süüriasse ega selle riigi mässulistele.

Lavrovi kinnitusel tarnib Venemaa Süüria valitsusele õhutõrjesüsteeme, mille müük ei riku mitte mingil viisil rahvusvahelisi seadusi.

Venemaa asevälisminister Gennadi Gatilov sõnas juba mais, et «ei ole õige jätta Süüria valitsust ilma võimalusest end kaitsta».

Lavrovi pressikonverentsil rääkis ka Iraani välisminister Ali Akbar Salehi, kelle sõnul Venemaa ja Iraan on Süüria küsimuses ühel meelel.

Salehi andmetel edastavad lääneriigid ja Araabia Liiga Süüria mässulistele relvi, mille tõttu sõjategevus Süüria kahe jõu vahel jätkub ning Süüria president Bashar al-Assad ei saa oma riigis muudatusi läbi viia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles