Ojasalu: saadikute autoostude puhul on tegu korruptsiooniohtliku olukorraga

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ardo Ojasalu
Ardo Ojasalu Foto: Egert Kamenik / Postimees

Erakondade rahastamise järelevalve komisjoni esimehe Ardo Ojasalu hinnangul on riigikogu liikmete soodustingimustel autoostude puhul tegu korruptsiooniohtliku olukorraga, mida peaks uurima parlamendi korruptsioonivastase seaduse kohaldamise komisjon.

Ojasalu ütles Postimehele, et iseenesest kasutatakse äris allahindluste tegemist laialdaselt ning seda ei saa võtta kohe olulise probleemina. Nii poleks tema sõnul ka erakondadel keelatud allahindlusega oste teha. «Seda juhtumit tuleb vaadata aga tõsises seoses kontekstiga,» lausus ta.

Ojasalu märkis, et kui allahindlust tehakse ainult võimuga seoses olevatele inimestele või institutsioonidele ning teistele pole see samadel tingimustel kättesaadav, oleks erakondade puhul tegu keelatud annetusega ja seda vähemalt allahindluse ulatuses.

«Kui riigikogu liige saab soodustuse, mida tavainimene mingil moel samast firmast ei saaks, on tegu korruptsiooniohtliku olukorraga. Selliseid kingitusi peaks korruptsioonivastase seaduse kohaldamise erikomisjon analüüsima,» ütles Ojasalu.

Korruptsioonivastase seaduse kohaldamise erikomisjoni esimees, sotsiaaldemokraat Andres Anvelt ütles, et tema autoostude puhul korruptsiooni ei näe. «Mida saab ette heita, on see, et riigikogu liikmed on teadmatusest sattunud hästi korraldatud PR-kampaania kaanepoisteks ja -tüdrukuteks,» lausus ta.

Ka ei näe ta enda sõnul põhjust komisjoni erakorraliselt kokku kutsuda, ehkki komisjoni liikmetega lubas ta autoostude teemal konsulteerida.

Anvelt kordas, et tema hinnangul tuleks taoliste olukordade ärahoidmiseks koostada riigikogu liikmete eetikakoodeks, milleks komisjon on teinud riigikogu juhatusele ka ettepaneku. Praegu on küsimus tema sõnul selles, kes peaks koodeksi koostama. «Seda peaksid otsustama fraktsioonide juhid, meie oleme komisjoni poolt valmis sellesse panustama,» lisas ta.

Ajakirjanduse andmetel on pea iga neljas riigikogu liige saanud poolteise aasta jooksul endale Info-Autolt tavahinnast paarkümmend protsenti odavama Volvo.

Näiteks Sotsiaaldemokraatliku Erakonna peasekretär, riigikokku kuuluv Indrek Saar ütles eile, et sai Volvo S60 ostul edasimüüjalt paarkümmend protsenti soodustust. Olenevalt lisavarustusest on auto hind tavaostjale 25 000-43 000 eurot.

Saare sõnul põhjendas firma soodustuse tegemist korporatiivse poliitikaga. «Volvo pakubki riigikogu liikmetele ja kõrgematele riigiametnikele üle maailma soodsamat hinda,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles