Ansip: Eesti on end riigina tōestanud

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip võidupühal Pärnus.
Andrus Ansip võidupühal Pärnus. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Peaminister Andrus Ansip ütles tänasel vōidupühal Pärnus vana Endla rõdu ees seistes, et Eesti on end ligi 95 aastaga riigina tōestanud nii enda kui maailma ees ning me pole enam kunagi üksi.

«Eesti ei ole maailmas üksi,» sõnas Ansip. «Mitte kunagi enam. Kuid Eesti on maailmas ise. Alati. Hea on seda tõdeda siin, Endla rõdu ees, meie iseseisvuse hällipaigas.»

Peaminister meenutas 23. veebruari 1918, kui Hugo Kuusner luges vana Endla rōdu ees ette iseseisvusmanifesti. Sel hetkel ei olnud Eesti lõppsaatus sugugi ette määratud, tõdes Ansip. «Manifest oli alles esimene sammuke; aeg ennast tõestada, nii enda kui maailma ees, seisis alles ees. Sellega oleme lõppkokkuvõttes hakkama saanud,» rääkis ta.

Peaministri sōnul puudutab tänane võidupäev nii Eesti minevikku ja toonaseid riigiehitajaid kui ka meie tulevikku ning tulevasi riigiehitajaid. «Sest vaba Eesti püsimine on meie kõikide siht,» ütles ta ja lisas, et kōige rohkem puudutab võidupäev siiski olevikku.

Peaminister tōstatas küsimuse, kas me oskame kättevōidetut väärtustada. «Ülepea pole ju kindel, kas Eesti-mõiste sellisena või eesti rahvas sellisena 20. sajandist üldse läbi oleks tulnud, kui poleks olnud neid kõige esimesi otsuseid ja kõige esimesi võite. Nood otsused ja võidud tagasid Eestile omariikluse – suurima anni, mida oleme seatud hoidma ja arendama,» rääkis Ansip.

«Meie 94 aasta pikkuse töö ohvrite mälestus jääb meiega ka tulevikus. Ning püsima jääb ka nende töö pikaaegne tulemus: Eesti Vabariik, just sellisena, nagu ta meil on. Sellisena, nagu me ta ise ehitame,» ütles peaminister pärast vōidutule süütamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles