Lang: ERM pole oma majale kunagi nii lähedal olnud

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuriminister Rein Lang
Kultuuriminister Rein Lang Foto: Toomas Huik

Kultuuriministri Rein Langi sõnul on uue ERMi hoone valmimiseni veel pikk tee, kuid esimesed suured takistused on nüüd ületatud.

Eesti Rahva Muuseumi ehituse alustamiselt langes eile viimane oluline takistus, kui Kultuurkapitali nõukogu otsustas eraldada selle rahastamiseks täies mahus eelolevate aastate rahad, mis laekuvad Kultuurkapitalile hasartmängumaksu seaduse alusel riiklikult oluliste ehitusobjektide jaoks.

Langi ütles valitsuse pressikonverentsil, et nüüd tuleb Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsile üle anda ERMi kinnistud, siis kuulutatakse välja riigihange ehitaja leidmiseks ja oodatakse 90 päeva, et kes pakkuma tuleb.

Siis aga selgub, kas pakkumised on mahus, mida valitsus on ennustanud.

«Loodame, et asi püsib nende numbrite sees. Kui peaks lõhki minema, siis on uus olukord ja tuleb uuesti kokku tulla, kuid loodame, et läheb hästi,» sõnas Lang.

Lang toonitas, et välja kuulutatakse rahvusvaheline hange ehk pakkumisi saavad esitada ka välismaised firmad.

Kui kõik sujub loodetud viisil, saab ehitusega alustada järgmise aasta jooksul.

«Paar esimest suurt takistust on nüüd maas ja ERM pole oma õigesse kohta ehitatavale majale kunagi nii lähedal olnud,» sõnas Lang.

Eesti Kultuurkapitali juhataja Raul Altmäe sõnul on valitsuse hinnangul ERMi ehituse maksumuseks umbes 76 miljonit eurot ja ehitus võiks 2013. aastal ja lõppeda 2016. aastaks.

Langi sõnul pole mõtet enam rääkida ka ERMi projekti muutmisest, sest mahte ei saa vähendada ja arhitektuurilist lahenduse muutmiseks ei saada võidutöö autorilt luba ning alustada tuleks nullist.

«Mahtu saaks vähendada vaid hoidlate pealt, kuid siis peaks mõne aja pärast jälle hakkama tegema hoidlaid,» selgitas ta.

Langi sõnul pole suured hoidlad vaid ERMi varade jaoks, vaid ka teiste muuseumite jaoks. Nii on näiteks loobutud ideest luua vabaõhumuuseumi juurde muuseumite varade keskhoidla.

«See on ka põhjus, miks ERMi hoidlad on ruumalalt ja pindalalt on üsna suured,» selgitas Lang.

Langi sõnul peaks kultuurikapitali vahenditest ERMi ehitamiseks igal aastal minema umbes 6 miljonit eurot ehk kui ehitushinnaks on umbes 60 miljonit, siis peaks summa maksmiseks kuluma 10 aastat.

Langi selgituste kohaselt on küsimus vaid selles, et kust raha kohe saada, sest ehitaja soovib summat kindlasti kiiremini.

Ministri kinnitusel on neil kokkulepe Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsiga, kes saab ehitamiseks investeerida ka enda vahendeid ja vajadusel võtab ka laenu, kuigi intressid maksab siis kinni kultuurkapital.

«Laenuturg on muidugi praegu üsna soodne, kuid võõrvahendeid on hinnangu järgi vaja üsna vähe, sest RKAl on vahendeid üsna palju,» lisas Lang.

Küll aga soovib RKA enda vahendite kasutamise eest aga omakapitali tootlust 5 protsendi eest, kuid riik on seni lugenud õiglaseks 3,5 protsenti.

«Niimoodi me vaidleme, kuid ongi mõistlik vaielda, raha tuleb osata lugeda,» sõnas Lang.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles