Clinton: Pakistan taasavab NATO varustusteed Afganistani

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Hillary Clinton.
USA välisminister Hillary Clinton. Foto: SCANPIX

Pakistan taasavab NATO jaoks äärmiselt tähtsad varustusteed Afganistani, mis on olnud suletud pärast ohvriterohket rünnakut mullu novembris, ütles teisipäeval Ühendriikide välisminister Hillary Clinton pärast vestlust oma Pakistani kolleegiga.

«Mul on heameel, et välisminister (Hina Rabbani) Khar teatas mulle, et maismaa varustusteed Afganistani taasavatakse,» ütles Clinton avalduses.

Islamabad on kaua nõudnud, et Washington vabandaks õhurünnaku pärast, milles hukkus 24 pakistani sõdurit, enne kui taasavab NATO varustusteed, mis suleti vastuseks ohvriterohkele rünnakule.

«Meil on kahju Pakistani sõjaväe kaotuste pärast,» ütles Clinton ja lisas, et tunnistas koos oma kolleegiga vigu, mis viisid pakistani sõdurite hukkumiseni. Clintoni sõnul teevad Pakistani ja USA võimud edaspidi tihedamat koostööd taoliste vahejuhtumite vältimiseks tulevikus.

Pakistani vastne peaminister Raja Pervez Ashraf tunnistas veidi varem Pakistani poliitilistele ja sõjaväelistele juhtidele, et NATO Afganistani-varustusteede jätkuv tõkestamine mõjutab tugevalt suhteid Ühendriikide ja teiste NATO liikmesriikidega.

Kõrge valitsusametnik ütles, et kabineti kaitsekomitee arutas küsimust, kas lõpetada varustusteede tõkestamine. Tema büroo avaldus ei märkinud, kas kohtumise lõppedes jõuti mingitele otsustele.

Blokaadi tõttu on NATO-l tulnud tugineda pikematele ja märksa kallimatele marsruutidele läbi Venemaa ja Kesk-Aasia riikide.

Clinton lisas teisipäeval, et Pakistan jätkab varasemat põhimõtet, mille kohaselt ei võeta veostelt transiidimaksu «Afganistani ja kogu piirkonna rahu ja julgeoleku laiemates huvides».

«Tegemist on Pakistani toetuse käegakatsutava tõestusega turvalise, rahumeelse ja eduka Afganistani nimel, ning meie jagatud eesmärkide nimel kogu regioonis,» ütles Clinton.

Varustusteede taasavamine aitab USA-l ja NATO liikmesriikidel viia lõpule oma vägede väljaviimine Afganistanist «palju väiksema hinna eest», ütles Clinton.

Kõik välisriikide lahingüksused peavad Afganistanist lahkuma 2014. aasta lõpuks, 13 aastat pärast USA sissetungi, kui kukutati karmikäeline islamistlik Talibani valitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles