India kalurid: USA laev avas tule ilma ette hoiatamata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USNS Rappahannock 2011. aasta fotol.
USNS Rappahannock 2011. aasta fotol. Foto: SCANPIX

India kalurid, kelle paadi pihta USA mereväe laev eile Araabia Ühendemiraatide ranniku lähedal tule avas, eitavad ameeriklaste väidet, nagu eiranuksid nad peatumishoiatusi.

Üks India kodanik sai surma ja kolm vigastada, kui varustuslaeva USNS Rappahannock turvameeskond nende kalapaati tulistas. USA sõjalaevastiku teatel lähenes paat suurel kiirusel laevale ja eiras korduvaid hoiatusi, vahendas Reuters.

Intsident näitas, kui kõrgeks on tõusnud pinged Pärsia lahel, kus USA on Iraani tuumaprogrammi pärast suurendanud oma sõjalist kohalolekut.

Kuulihaavadega haiglasse viidud kalurid rääkisid täna, et USA laev ei andnud enne tulistamist hoiatusi. Kalurite väitel üritasid nemad igati vältida kontakti USA laevaga.

«Me ei saanud laevalt mingit hoiatust, me lisasime kiirust, et üritada neist mööda minna, kui äkki hakati meid tulistama,» ütles 28-aastane Muthu Muniraj Reutersile. «Me teame, mis on hoiatusmärguanded ja -hääled ja neid ei olnud; kõik juhtus väga ootamatult. Minu sõber tapeti, ta on surnud. Ma ei saa aru, mis juhtus.»

USA 5. sõjalaevastiku pressiesindaja leitnant Greg Raelson ütles, et paadile üritati «mittesurmavate meetmetega» märku anda, kuid alus nendele ei reageerinud. Seetõttu tulistati laevalt paadi suunas 50-kaliibrilisest kuulipildujast, sest alus pidas paati ohuks.

Kalapaadil viibis kokku kaheksa meeskonnaliiget – kuus indialast ja kaks emiraatlast. Paat oli käinud lahel kala püüdmas ja oli naasmas Jebel Ali sadamalinna Dubai lähedal.

India valitsus on teatanud, et ootab Washingtonilt täielikku selgitust toimunu kohta, Iraan teatas, et intsident võib veelgi Pärsia lahe regiooni destabiliseerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles