Politsei võrdõiguslikkuse volinikule: politseitöö eeldab head füüsilist ettevalmistust

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Politsei- ja piirivalveamet vastas soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise volinik Mari-Liis Sepperi arupärimisele füüsiliste katsete kohta, et politseinikul võib ülesannete täitmisega kaasneda vajadus jõu kasutamiseks, mis eeldab head füüsilist ettevalmistust.

Soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise volinik Mari-Liis Sepper saatis möödunud nädalal siseminister Ken-Marti Vaherile kirja, milles päris aru politseiametnikele kehtestatud kehaliste katsete nõuete kohta.

Sepperi sõnul on kaheldav oma tööd hästi tegevate isikute kõrvaleheitmine, kes oma ajutise terviserikke, vanuse, puude või muu põhjuse tõttu ei suuda määruses sätestatud füüsilise ettevalmistuse norme täita.

Politsei- ja piirivalveameti personalibüroo juhataja Janne Pikma-Öövel vastas volinikule, et politseiametnik peab kehalise ettevalmistuse poolest olema võimeline täitma politseile pandud ülesandeid, mis on loetletud politsei ja piirivalve seaduses.

«Politseile pandud ülesannete täitmisega võib kaasneda vajadus jõu kasutamiseks või kiireks reageerimiseks, mis omakorda eeldab head füüsilist ettevalmistust ja turvataktika tundmist,» lisas ta.

Füüsilise ettevalmistuse hindamisel kontrollitakse politseiametniku üldist vastupidavust ning käe- ja kõhulihaste vastupidavust. Eriettevalmistus hõlmab endas politsei turvataktika põhimõtete tundmist ja nende rakendamise oskust, sh enesekaitsevõtete ja vahetu sunni kasutamise ning relvade kasutamise oskust.

«Tegemist on oluliste nõuetega politseiametniku kehalisele ja eriettevalmistusele, et tagada politseiametniku võime täita teenistusülesandeid kõrge vaimse pinge ja ohuolukorras, sh konfliktiolukorras, kõrgendatud psühhoemotsionaalse pinge ja stressi tingimustes,» lisas Pikma-Öövel.

Ta lisas, et kui politseiametnik ei suuda terviserikke, raseduse, sünnitamisejärgse kehalise taastumise, haiguse, puude vms põhjusel katseid täies ulatuses või ühte osa neist edukalt läbida, siis tuleb politseiametnikul esitada sellekohane arstitõend, millele on märgitud põhjus ning millisest katsest ja milliseks ajavahemikuks on ta vabastatud ning sellisel juhul politseiametnikult katsete sooritamist vastaval ajavahemikul ei nõuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles