Lang: ajakirjandus ei ole süütuse presumptsiooniga tuttav

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Lang
Rein Lang Foto: Peeter Langovits / Postimees

Reformierakonna juhatusse kuuluva kultuuriminister Rein Langi hinnangul ei ole eesti ajakirjandus süütuse presumptsiooniga tuttav.

Langi sõnul sätestab Eesti põhiseadus üheselt rahvusvaheliselt juba sajandeid kinnistunud printsiibi, et kedagi ei tohi käsitada kuriteos süüdi olevana enne, kui tema kohta on jõustunud süüdimõistev kohtuotsus. «Minule isiklikult tundub, et eesti ajakirjandus ei ole selle sättega meie põhiseaduses tuttav,» lausus ta.

Lang ütles Postimehele, et tal puuduvad mis tahes andmed selle kohta, et Silver Meikari Postimehes ilmunud arvamusloos väidetu vastaks tõele. «Ka ajakirjanduses ei ole ilmunud nende väidete kinnituseks ainsatki fakti,» märkis ta.

«Kui need tõele ei vasta - tõe peab selgitama uurimine -, tõusetub küsimus: kas ühe ajalehe arvamustoimetaja võib valida avaldamiseks artikli, mis vahetab valitsuse ministreid või vahetab riigis valitsusi. Kes ja mis alusel on andnud ajalehele sellised volitused?» küsis Lang.

Lang küsis ka, kas need ajakirjanikud, kes häälekalt nõuavad praegu justiitsminister Kristen Michali tagasiastumist ja poliitikast lahkumist, soovides kujundada sellega avalikku arvamust neile sobivas suunas, lahkuvad ametist, kui Meikari väited ei leia tõestamist.

Michal käis esmaspäeval erakonna majandustegevusele või varale kehtestatud piirangute rikkumises kahtlustatavana seitse tundi kestnud ülekuulamisel keskkriminaalpolitseis. Samas kriminaalasjas on kahtlustatav ka riigikokku kuuluv Kalev Lillo.

Riigiprokuratuur alustas Reformierakonna rahastamisskeemide uurimiseks kriminaalmenetlust pärast reformierakondlase Silver Meikari arvamusloo ilmumist 22. mail. Meikar kirjutas toona Postimehes, et annetas parteile aastatel 2009–2010 115 000 krooni, mis ei olnud tema oma ja mille päritolu ta ei tea. Ettepaneku annetused Meikari nimele vormistada tegi tema sõnul Kristen Michal ning raha vahendajaks oli Kalev Lillo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles