IRL tahab kaasata parteide rahastamise kontrollimisse riigikontrolli

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu / Postimees

Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) tegi riigikogu põhiseaduskomisjonile erakondade rahastamisprobleemide lahendamiseks ettepaneku kaaluda rahastamise kontrollimisse riigikontrolli kaasamist.

IRLi hinnangul tuleks erakondade ja teiste aktiivselt poliitikas osalevate organisatsioonide ja kodanikuühenduste rahastamise kontrollimisse kaasata riigikontroll või alternatiivina laiendada erakondade rahastamise järelevalve komisjoni pädevust. Samuti soovitab partei täpsustada raamatupidamisnõudeid, et tagada nende võrreldavus, ja kaaluda võimalust avalikustada erakondade raamatupidamisaruanded kvartaalselt, ütles erakonna pressiesindaja Postimehele.

Teise ettepaneku kohaselt tuleks erakonna hinnangul kaaluda valimiskampaaniatele kontrollitavate piirangute rakendamist, millega näiteks piirata reklaamimahte.

IRL soovitab kriminaliseerida ka keelatud annetuste andmise ja vastuvõtmise ning läbi vaadata võimaluse pidada riigieelarvelisest toetusest kinni erakonna maksuvõlad ja kasutada rahastamisreeglite rikkumisel varalisi sanktsioone, näiteks eelarvetoetuse vähendamist. Maksuvõlglastest erakondadele riigieelarvest makstava toetuse piiramist on juba varem soovitanud kaaluda ka erakondade rahastamise järelevalve komisjon.

Lisaks peab IRL vajalikuks muudatusi, mis ei võimaldaks erakondadel ning teistel valimistel ja aktiivses poliitikas osalevatel organisatsioonidel ärisaladusele viidates tehingute sisu varjata.

Parlamendi põhiseaduskomisjon võttis erakondade rahastamise süsteemi ülevaatamise oma tööplaani tänavu juunis riigikogu juhatuse ettepanekul. Võimalike muudatuste kohta ootab komisjon erakondadelt, mittetulundusühingute liidult, uuringukeskustelt, riigikontrollilt, õiguskantslerilt ning mitmelt õigus- ja ühiskonnateadlaselt ettepanekuid augusti lõpuks.

Peale IRLi on komisjonile seni oma ettepanekud esitanud Sotsiaaldemokraatlik Erakond, Kristlikud Demokraadid ja erakondade rahastamise järelevalve komisjon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles