Vaba Isamaaline Kodanik toetab erakondade liikmepiiri alandamist

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gunnar Polma
Gunnar Polma Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Mittetulundusühing Vaba Isamaaline Kodanik tegi riigikogu põhiseaduskomisjonile ettepaneku leevendada erakondade moodustamise nõudeid ja alandada liikmepiiri, mida on varem soovitanud ka europarlamendi saadik Indrek Tarand.

Kui praegu on erakonna loomiseks ja tegutsemiseks vaja vähemalt 1000 liiget, siis ühenduse hinnangul võiks liikmepiiri kuni poole võrra alandada. Lisaks tuleks nende hinnangul anda valimisliitudele riigikogu valimistel osalemise õigus ning kaotada riigikogu fraktsioonidesse kuuluvate saadikute eelised saadikurühma mittekuuluvate riigikogu liikmete ees.

«Nõuded, mis eelmise sajandi lõpus kehtestati fragmentiseerunud erakonnamaastiku korrastamise eesmärgil, on nüüd muutunud poliitilist mitmekesisust pärssivaks piduriks,» märkis Vaba Isamaalise Kodaniku juhatuse liige Gunnar Polma.

Samuti soovib ühendus muudatusi erakondade riigieelarvelises rahastamises. Nii vähendaks Vaba Isamaaline Kodanik vähemalt poole võrra riigieelarvest parteidele eraldatavat toetust, et piirata valimiskampaania kulutusi ja motiveerida erakondi liikmemaksu kogumisele.

Samas tuleks ühenduse hinnangul suurendada neile erakondadele antavat toetust, kes viieprotsendilist valimiskünnist ei ületanud. Praegu saab valimistel üle ühe protsendi hääli kogunud erakond riigieelarvest 9587 ning üle nelja protsendi hääli saanud partei 15 978 eurot aastas.

«Erakondade riigieelarvelise rahastamise vähendamisel poole võrra ei tohi need summad kahaneda, vaid peavad kasvama määral, mis oleks proportsionaalselt võrreldav künnise ületanud erakondade toetussummadega,» märkis ühendus parlamendi põhiseaduskomisjonile saadetud kirjas.

Põhiseaduskomisjon võttis erakondade rahastamise süsteemi ülevaatamise oma tööplaani tänavu juunis riigikogu juhatuse ettepanekul. Võimalike muudatuste kohta ootab komisjon erakondadelt, mittetulundusühingute liidult, uuringukeskustelt, riigikontrollilt, õiguskantslerilt ning mitmelt õigus- ja ühiskonnateadlaselt ettepanekuid augusti lõpuks.

Peale Vaba Isamaalise Kodaniku on komisjonile seni oma ettepanekud esitanud Eesti Maailmavaate Sihtasutus, Isamaa ja Res Publica Liit, Sotsiaaldemokraatlik Erakond, Kristlikud Demokraadid ja erakondade rahastamise järelevalve komisjon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles