Noorim elupäästja on 14-aastane

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsusukeldujad päästavad põlevatest hoonetest elusid
Suitsusukeldujad päästavad põlevatest hoonetest elusid Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Siseminister Ken-Marti Vaher ja päästeameti peadirektor Kalev Timberg annavad täna üle päästeteenistuse aumärgid ja tunnustavad kokku 78 inimest, tänu kelle vaprusele on päästetud inimese elu või vara ning kes on silma paistnud päästealal töötades või seda arendades.

Elupäästja medali saab 31 elupäästjat, kellest noorimad on 14-aastased. Noormehed Oleg Kiseljov ja Nikita Andrianov päästsid basseinist uppumisohus 3-aastase tüdruku.

Poisid märkasid 29. juulil Pärnumaal Lepanina hotelli basseini ääres jalutades juhuslikult vee alla vajunud ja uppumisohus kolmeaastast tüdrukut. Noorukid tõmbasid tüdruku basseinist välja ning üks poistest hakkas last elustama. Esialgu näost sinine tüdruk hakkas elustamise ajal oksendama ning seejärel nutma. Kohale kutsutud kiirabi viis lapse haiglasse jälgimisele. Poiste kiire ja oskuslik tegutsemine päästis väikese Carolina elu.

Elupäästja I klassi medal antakse üle Nõmme päästekomando vanempäästjale Maksim Melnitšenkole, keda tunnustatakse inimese elu päästmise eest kolmandat korda. Melnitšenko ja Dmitri Grinkov tõid põlevast majast välja kaks inimest.

Mullu 5. novembril said Nõmme päästjad väljakutse tulekahjule Naaritsa tänavale, kus põles kahepereelamu. Kohale jõudes selgus, et majas võib olla kaks inimest. Leekides välisuks ja selle ümbrus raskendasid oluliselt majja pääsemist. Päästetööd juhtinud Sergei Riesenkampfi  korraldusel sai otsustavaks suunaks inimeste päästmine. Suitsusukeldujate paar Melnitšenko ja Grinkov sisenesid läbi akna põlevasse hoonesse inimesi otsima.

Nõmme teise vahi meeskonnavanem Vassili Abramenko juhtimisel korraldati kiiresti vesivarustus ja alustati tulekahju kustutamist. Suitsusukeldujad otsisid järjest läbi toad ning samaaegselt kustutasid põlengut. Kiiresti leiti üles kannatanu, kes majast välja tuues anti üle kiirabile. Uuesti hoonesse sisenenult leidsid suitsusukeldujad tagumisest toast ka teise kannatanu, kes akna kaudu majast välja toodi ja kiirabile üle anti. Mõlemad olid teadvuseta ja vajasid elustamist. Hoolimata elustamiskatsetest üks majas olnud inimene suri.

Päästja Dmitri Grinkov saab elupäästja III klassi medaliga ning rühmapealikud Sergei Riesenkampf ja Vassili Abramenko peadirektori tänukirjad.

Omanik lukustas ukse

Elupäästja III klassi medali saavad Tallinna vanempäästja Andrei Voronin ja juhtivpäästja Romualt Pašun, kes päästsid inimese tänavu 11. aprillil. Kopli komando meeskond sai väljakutse Angerja tänaval asuvasse majja, kus lahtise leegiga põles esimesel korrusel asuva korteri köök. Samal ajal kui päästemeeskond valmistus põlevasse korterisse sisenemiseks, sulges korteriomanik snepperlukuga kogemata korteri välisukse. Seejärel teatas korteri omanik päästjatele, et sees viibib veel üks inimene.  Pašun ja Voronin murdsid korteri ukse lahti, sisenesid hingamisaparaatides suitsu täis ruumidesse ning tõid tagatoast välja voodis lebanud teadvuseta mehe. Põleva korteri välisuksel võtsid päästemeeskonna ülejäänud liikmed kannatanu vastu ja viisid kiirabiautosse. 

Plahvatus Sillamäel

Elupäästja III klassi medali saavad Sillamäe päästjad Igor Tšurkin ja Alexey Tsyrkun, kes päästsid tulest imiku ja vanema naise. 14. jaanuaril tuli häirekeskusesse teade, et Ida-Virumaal Sillamäe linnas Gagarini tänava kortermajas on toimunud plahvatus. Päästjate kohale jõudes selgus, et trepikojas on plahvatuse tagajärjel maja aknad lõhkenud ja teise korruse korterist tuleb paksu musta suitsu.

Plahvatuse tõttu kukkus kahe korteri vaheline sein kõrvalasuvasse korterisse, mis muutis ka naaberkorteri varisemisohtlikuks. Tuli hakkas kiiresti levima naaberkorterisse, kus olid imik ja vanem naisterahvas. Tšurkin ja Tsyrkun sisenesid sinna ning tõid nad välja. Suitsu täis trepikojast aitasid päästjad ohutult majast välja kaks last ja kuus täiskasvanut, kellest üks oli lapseootel. Sündmuse tegi raskeks ja keeruliseks asjaolu, et välistemperatuurid olid väga madalad. 

Elupäästja III klassi medali saavad ka Vladimir Ilyasov ja Filipp Nossenko, kes päästsid Narvas eramaja põlengust teadvuse kaotanud naise. 15. märtsil süttis Narvas Metsa tänaval eramaja, päästjate sündmuskohale jõudes tuli aknast ja välisuksest tuld ning suitsu. Päästjad Filipp Nossenko ja Vladimir Ilyasov said käsu suitsusukeldumiseks, kannatanute otsimiseks ja päästmiseks. Maja esik ja toad olid paksult suitsu täis. Eramaja oli kolmetoaline, millest üks tuba hävis tules. Teise tuppa oli võimalik siseneda ja väljuda ainult aknast, kuna sissepääs tuppa oli tõkestatud. Ilyasov leidis toast teadvuseta naisterahva, kes viidi koos Nossenkoga viivitamatult läbi akna välja ja anti üle kiirabile.

Eraisik otsis suitsu täis majast inimesi

Elupäästja III klassi medali pälvib ka Tõrva elanik Madis Villem, kes päästis põlevast majast inimese. 1. mail teatati häirekeskusele Tõrva linnas Araku tänaval põlevast elumajast, kus helistaja sõnul viibis vähemalt üks inimene. Nähes tuld, jooksis Madis Villem põleva maja juurde. Üks kannatanu oli ise põlevast majast välja saanud, kuid tema teatel viibis hoones veel üks mees. Villem sisenes majja ning otsis tubadest inimest. Lõpuks leidis ta meelemärkuseta mehe suitsu täis toast ning tõi kannatanu põlevast hoonest välja.

Siis selgus asjaolu, et hoones võib olla ka majaperemees. Selleks ajaks oli aga maja üleni leekides ja peremeest päästa ei õnnestunud.

Kiired elanikud päästsid uppumast

30. aprillil tuli häirekeskusele teade, et Tartumaal Jõesuu silla juurest umbes 200 meetrit allavoolu on Emajões uppumisohus inimene. Võnnu päästekomando päästja Kalju Veider kuulis õnnetusest raadioside vahendusel. Teades, et päästjatel võtab sündmuskohale jõudmine aega, helistas Kalju lähedal elavatele tuttavatele. Ta selgitas telefonitsi juhtunust Piia Maaringule, kes palus oma pojal Elari Padaril, et ta kutsuks appi ka naabrimehe Kunnar Toomi ning jooksis ise sadamasse paati valmis seadma. Jõesuu sillast paari kilomeetri kauguselt leidsid nad vaevu vee peal püsiva inimese. Nad tõstsid mehe paati ja toimetasid silla juurde, kus päästjad ja kiirabi ootasid, et edasist abi osutada. Piia Maaringu, Elari Padari ja Kunnar Toomi ning Kalju Veideri julge ja kiire tegutsemine päästis inimese külma jõevette uppumisest.

Maaring, Padar ja Toom saavad elupäästja III klassi medali ning Veider peadirektori tänukirja.

Kaitseliitlane tõi põlevast autost juhi välja

28. juuni varahommikul juhtus Valga linnas Võru tänaval liiklusõnnetus – kurvist välja sõitnud auto põrkas vastu puud ja süttis põlema. Kaitseliidu Valgamaa Maleva operatiivkorrapidaja Rauno Rätsepp oli Kaitseliidu staabis valves. Kell 5.35 koputas staabihoone uksele tundmatu meeskodanik ning osutas lähedal juhtunud autoavariile – umbes 150 meetri kaugusel staabist põles vastu puud sõitnud auto, milles kinni olev inimene karjus appi.

Rätsepp reageeris sündmusele kiiresti, haaras kaasa pulberkustuti ning jooksis koos teavitajaga kannatanut abistama. Auto uksed olid kinni kiilunud ja juhi turvavöö oli kinnitatud. Turvavööd avada oli raske, sest juhi kõrvaliste juba põles. Viimaks sai Rätsepp turvavöö lahti ja tiris kannatanu läbi auto küljeakna välja. Seejärel hakkas ta pulberkustutiga põlevat autot kustutama. Samal hetkel saabusid ka päästjad, kes kustutasid lausleekides põleva auto. Rätsepa kiire ja oskuslik tegutsemine päästis autos olnud inimese surmast ning ta pälvib elupäästja III klassi medali. Samuti oli oluline tundmatu teavitaja roll.

Majaperemees tuli jõuga põlengust välja tuua

30. aprilli hommikul tööle sõites märkas politsei vanemkomissar Riho Valtner juba mitu kilomeetrit eemalt Tõrva linna kohal suitsusammast, kuid arvas, et tegemist võib olla prahi põletamisega. Jõudes Tõrva linna piiridesse, märkas ta puude vahelt, et suits tuleb ühe Pargi tänava maja katusest. Riho teavitas häirekeskust ja asus kohe sündmuskoha poole teele. Jõudes Pargi tänavale, lülitas ta sisse auto sireeni, et alarmeerida naabreid ja ka põleva maja omanikku. Naaber teatas, et kindlasti on põlevas hoones maja peremees. Valtner asus kohe otsima võimalust mees majast välja tuua. Saades läbi raskuste välisuksest sisse, avastas ta eest suitsu täis maja. Valtner pidi mehe jõuga välja viima ja teda õues kinni hoidma, kuna mees keeldus algul väljumast ning tahtis hiljem tungivalt majja tagasi minna.

Päästjate saabudes olid leegid maja katusest väljas. Riho Valtnerit autasustatakse elupäästja III klassi medaliga.

Peremees magas põlevas tugitoolis

6. veebruari õhtul kuulis Põlvas Jaama tänaval elav Aivar Eli kõrvaltrepikoja korterist suitsuanduri signaali. Ta läks kiiresti naabertrepikotta, et vaadata, miks kõrvalkorteris suitsuandur töötab. Eli avastas korteris põleva tugitooli, milles rahulikult magas korteri peremees. Köögis laua taga magas veel teinegi mees.

Aivar helistas häirekeskusesse ja tiris mõlemad mehed korterist välja. Kohale sõitnud päästjad kustutasid tugitooli ja korteri omaniku seljas põlenud jope ning tuulutasid korteri. Tänu Aivari ennastsalgavale, oskuslikule ja kiirele tegutsemisele õnnestus päästa kahe inimese elu ja raskematest tagajärgedest paljude perede kodud. Teda autasustatakse elupäästja III klassi medaliga.

Põlevast korterist päästeti neli inimest

4. veebruaril teatati häirekeskusele Võru linnas Kreutzwaldi tänaval asuva kortermaja tulekahjust. Teate kohaselt oli ühe korteri akendest näha leeki ning arvati, et inimesed on korteris sees. Kohale jõudnud päästjad Andres Gross ja Taavi Tasso alustasid suitsusukeldumist põlevasse korterisse. Suitsusukeldumise käigus leiti neljatoalise korteri erinevatest ruumidest neli kannatanut, kes anti üle kiirabile. Mehed pälvivad elupäästja II klassi medali.

Öine suitsusukeldumine

3. märtsi varahommikul teatati häirekeskusele, et Tabivere alevikus Pärna tänaval asuvas kahekorruselises elumajas on tulekahju. Sündmuskohale jõudes selgus, et majas on inimesed. Väljas oli näha teise korruse aknast tulevat suitsu ning samuti oli suitsuga täitunud maja trepikoda. Vastavalt päästetööde juhilt saadud korraldusele alustasid Tabivere komando päästjad Tarmo Haidak ja Kaupo Kruusaauk suitsusukeldumist. Päästetööde käigus tõid nad põleva maja teise korruse korterist esmalt välja liikumispuudega mehe ning seejärel teise korruse korteris olnud naise.

Päästetöid raskendas öisest kellaajast ning tihedast suitsust tingitud halb nähtavus, mis nõudsid päästjatelt head orienteerumisvõimet ning kiiret ja oskuslikku tegutsemist.

Ülekaaluline mees tassiti tulest välja

9. juuni öösel teatati häirekeskusele, et Põlvamaal Kauksi külas kahekordse kivimaja teisel korrusel on puhkenud tulekahju ning korteris pidi olema kaks inimest. Sündmuskohale jõudes selgus, et teise korruse korteri akendest väljub tume suits ning leegid on maja räästa all. Üks korteris olnud inimene pääses korterist ise välja ning ta juhatati ohutusse kohta. Kell 3.43 alustasid suitsusukeldumist Põlva päästjad Kaupo Kalder ja Oole Veerits, kell 3.50 liitusid nendega päästjad Räpina päästekomandost – Rain Kivisild ning Rein Kokmann. Pärast raskeid otsinguid suitsu täis majast leidis Veerits elutoa diivanilt teadvusetu, raskete põletushaavadega mehe. Mees oli ülekaaluline ning seetõttu oli tema päästmine keerukas. Mehed tõid kannatanu majast välja. Tänu otsustavale ning enesekindlale tegutsemisele päästeti mehe elu.

17. juunil 2012. aasta pärastlõunal said päästjad väljakutse Tartu linna Vaksali tänavale. Päästjate saabudes olid elumaja kolmanda korruse korteri aknast väljas leegid ja suits. Selgus, et korteris võivad olla inimesed. Rühmapealik Aare Saks andis meeskonnale korralduse eemaldada metallist uks ja siseneda korterisse. Suitsusukeldusvarustuses Oleg Apevalov, Tanel Liivat ja Uno Mällo eemaldasid kiirelt korteri ukse. Pärast otsinguid leiti tagumisest toast kannatanu, kelle päästjad toimetasid kohe suitsu seest välja ja andsid üle meedikutele. Tänu kiirele ja oskuslikule tegutsemisele õnnestus päästa inimese elu ja hoida ära võimalik gaasiplahvatus.

Politseinik tõi tulest välja appi karjunud naise

5. veebruaril toimus põles Pärnumaal Vändra vallas Aluste külas elumaja, mis oli päästjate kohale jõudes suitsu täis. Päästjad sisenesid majja, et alustada tulekustutusrünnakut. Sündmuskohale tulid ka politsei ja kiirabi. Maja ukse juures seisnud politseinik Tarmo Rullingo kuulis hoonest naise karjumist ning koos parameedik Alo Põdraga avasid nad ukse. Kükitades nägi Rullingo toas olevat naist. Kiirelt lepiti kokku, et Põder jääb politseinikku ukse juurde julgestama ja Rullingo siseneb tuppa. Kiirelt haaras ta naise õlale, toimetas ukseni ning sealt edasi viisid nad kannatanu kiirabiautosse.

Hiljem selgus, et majas viibis veel üks inimene, keda päästa ei õnnestunud. Tänu Alo Põdra ning Tarmo Rullingo oskuslikule ja kiirele tegutsemisele õnnestus päästa inimese elu.

Keldripõlengust päästeti mees

4. juulil sai häirekeskus teate, et Türi linnas Lutsu tänaval on eramaja keldris tulekahju. Sündmusele reageerinud meeskondadele anti teada, et keldris on inimene. Esimesena kohale jõudnud Türi päästjad nägid majast kerkivat suitsu. Sündmuskohal saadi perenaiselt  teada, et keldris on tema keskealine poeg. Kohe suitsusukeldumist alustanud juhtivpäästja Taavi Joorits ja päästja Geimo Eesmäe suutsid tänu oskuslikule ja kiirele tegutsemisele kannatanu leida, kuigi otsingut raskendas keldri suurus ja ruumide keeruline asetus. Kannatanu toodi paksu suitsu täis keldrist värske õhu kätte ja anti üle meedikutele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles