Tsahkna: õed vajaksid suuremat palgatõusu kui arstid

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna
Margus Tsahkna Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimehe, Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluva Margus Tsahkna hinnangul vajaksid arstidest suuremat palgatõusu õed, kes praegu saavad väga madalat töötasu.

Tsahkna ütles Postimehele, et tervishoiutöötajate streik, kui seda ei muudeta ultimatiivseks ja ülepolitiseerituks, annab mõlemale poolele hea võimaluse pöörata meditsiinikorralduse valukohtadele suuremat tähelepanu. «Lisaks töötasu probleemidele on mitmeid erinevaid teemasid, mida saab lahendada ka lisaraha leidmata, näiteks meditsiini töökorralduslik pool,» lausus ta.

Palganõudmistest rääkides ütles Tsahkna, et tema hinnangul tuleks eelistada õdesid ja muud abipersonali, kes ka Eesti keskmist palka arvestades saavad väga madalat töötasu.

«Haigekassa peaks suutma diferentseerida arstide ja muu personali palgaraha ning eelistama eelkõige just õdesid ja seda suurema palgatõusuprotsendiga kui arstidel. Selge on see, et avatud tööturu tingimustes on Soome suurte palkade surve mõjutanud oluliselt meie meditsiinitöötajate ümberasumist, kuid õdede ja sanitaride puhul on tegu juba ka kodumaal selle palga eest äraelamisega,» märkis ta.

Arstidega tuleks teha põhimõtteline kokkulepe, et kui ühelt poolt tõstetakse palku, siis Eestis maksumaksja raha eest koolitatud arst peaks jääma vähemalt seitsmeks aastaks ka siia tööle.

Tsahkna lisas, et on selge, et praeguse tootlikkuse juures ei suuda Eesti maksta tervishoiutöötajatele samaväärset palka kui Soomes. «Arstidega tuleks teha põhimõtteline kokkulepe, et kui ühelt poolt tõstetakse palku, siis Eestis maksumaksja raha eest koolitatud arst peaks jääma vähemalt seitsmeks aastaks ka siia tööle,» ütles ta.

Eesti Arstide Liit ja Eesti Tervishoiutöötajate Kutseliit teatasid esmaspäeval, et tervishoiuvaldkonna töötajate streik algab 1. oktoobril. Arstide liit on nimetanud streigi peaeesmärgiks arstide ja õdede Eestist lahkumise pidurdamist ja tervishoiusüsteemi lagunemise peatamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles