Ilves ÜRO peasekretärile: Eesti on valmis oma IT-kogemust jagama

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves.
Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves. Foto: Peeter Langovits/Postimees

President Ilves, kes viibib töövisiidil USAs, mille keskmes on ÜRO Peaassamblee istungjärk, kinnitas kohtumisel ÜRO peasekretäri Ban Ki-Moon’iga Eesti jätkuvat valmisolekut pakkuda teistele riikidele tuge e-valitsemise ja riiklike e-teenuste arendamisel.

«E-tervise süsteem, e-valitsus, e-maksuamet, internetipõhine valimine ja mitmed teised taolised lahendused tõstavad efektiivsust, vähendavad kulusid ja korruptsiooni. Eesti on jätkuvalt valmis oma kogemust globaalsel tasandil jagama,» sõnas president Ilves.

President Ilves meenutas kohtumisel, et Eesti on IT-lahenduse osas aidanud juba selliseid riike nagu Palestiina ja Moldova ning nüüd ka Tuneesiat.

Eesti riigipea rõhutas vajadust tagada globaalne internetivabadus. «Internetivabadus ja demokraatia käivad käsikäes. Internet suurendab ideede ja informatsiooni vaba liikumist ja seda ei tohiks piirata. See on teema, millega tuleb riikide üleselt tegeleda,» ütles president Ilves.

President Ilvese sõnul on rahvusvahelisel tasandil märgata murettekitavaid arenguid internetivabaduse tagamises ja see ei puuduta sugugi ainult Põhja-Aafrikat, Kesk-Aasiat ja Lähis-Ida.

«Liiga paljud riigid räägivad internetivabadusest kui ohust julgeolekule. Küberjulgeolek on vajalik kriminaalse tegevuse takistamiseks, mitte selleks, et piirata kodanike mõtte- ja infovahetust või virtuaalset kogunemist,» lisas president Ilves.

ÜRO peasekretär tänas Eestit IT-alase kogemuse jagamise eest ning kinnitas, et Eesti panus on jätkuvalt hinnatud ja oodatud.

President Ilves rääkis kohtumisel Ban Ki-Moon’iga ka Eesti eesmärgist saada ÜRO Inimõiguste Nõukogu liikmeks ning ÜRO peasekretäri võimalikust visiidist Eestisse. Ban Ki-Moon kinnitas soovi Eestit lähiajal külastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles