Ilves Postimehele: NATO kiire ja üksmeelne reaktsioon Türgile oli muljetavaldav

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves
President Toomas Hendrik Ilves Foto: Eleri Lõhmus / Valgamaalane

President Toomas Hendrik Ilves ütles vastuses Postimehe palvele kommenteerida Süüria rünnakut Türgi vastu, et Süüria vägivald on kujunenud ohuks ka naaberriikidele ja NATO üksmeelne reaktsioon aitab jõuda agressiooni lõpetamiseni.

«3. oktoobri rünnak Türgi vastu, kui Süüria territooriumilt tulistatud mürsk tappis piirilinnas Akçakale’s viis ja haavas üheksat inimest, näitab, et vägivald Süürias ohustab naaberriike. See vägivald on tõsine ja ohtlik ning inimohvrid on ka väljaspool Süüriat. Ma avaldan Türgile kaastunnet,» sõnas president Ilves.

«Hea, et Türgi jõustas raskel hetkel kiireloomuliselt NATO artikkel 4, mille kohaselt liikmesriigid on vabad pidama omavahelisi konsultatsioone, kui keegi neist tunneb end ohustatuna. On muljetavaldav, et NATO liitlased mobiliseerisid end kiiresti ning toetasid Türgit ühehäälselt.»

Presidendi sõnul nõustub ta NATO avaldusega, mis nõuab alliansi liitlase vastase agressiooni kohest lõpetamist. «Nii Süüria enda kui ka rahvusvahelise kogukonna huvides on, et Süüria jõuaks võimalikult kiiresti vaherahu ja poliitilise dialoogini.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles