Seeder: pole põhjust saamata jäänud palka PRIA töötajatele tagantjärele maksta

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.
Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder. Foto: Elmo Riig / Sakala

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder leiab, et lapsehoolduspuhkuselt naasnud PRIA töötajatele, kelle palka vähendati, pole vaja saamata jäänud raha tagantjärele maksta. N-ö sunnitud kokkuleppeid olevat täis terve riik ja ühte gruppi eelistada ei saa.

Soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise volinik Mari-Liis Sepper saatis põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti (PRIA) peadirektorile Jaan Kallasele märgukirja seoses lapsepuhkuselt tagasitulijate palgakärpega.

Nimelt maksti neile naastes 4-6 kuud kümme protsenti väiksemat palka. PRIA põhjendas 2009. aastast kehtinud korda sellega, et lapsehoolduspuhkuselt naasev töötaja vajab tööle sisseelamiseks aega ja lisakoolitust. Töötajad pidid allkirjastama lepingulisa.

«Tänaseks on need korrad võrdõiguslikkuse voliniku ettepanekul ümber vaadatud, kõiki koheldakse võrdselt ja tänaseks ei peaks enam probleemi olema,» rääkis Seeder, kelle valitsemisalasse PRIA kuulub.

Palgakärped olid Seederi sõnul juhtkonna otsus, millest ministeerium teadlik ei olnud.

«Ministeeriumi suuniste järgi see ei toimunud,» kinnitas Seeder. «Vabatahtlikud kahepoolsed kokkulepped on lubatud, aga mina ei oska kommenteerida, kui palju kedagi survestati või ei survestatud.»

Minister kordas, et tänaseks on need asjad ümber vaadatud ja seda probleemi ei ole: «Mis ma siin takkajärgi ikka targutan?» Samas ütles minister, et tema ise sellist teguviisi õigeks ei pea. «Nelja lapse isana mul ei tule mõttessegi, et riik peaks lapsehoolduspuhkuselt tulijate arvelt rohkem kärpima. Ma pole sellist teguviisi kunagi õigeks pidanud, põllumajandusministeerium pole kunagi niimoodi kärpinud ega selle peale isegi mitte tulnud,» ütles Seeder.

Volinik Sepperi sõnul on tööandja kohustatud pakkuma lapsehoolduspuhkuselt naasjale taas samaväärset ja sama palgaga tööd. Lisaks keelab soolise võrdõiguslikkuse seadus panna inimest ebasoodsasse olukorda seoses tema lapsevanemaks olemise või perekondlike kohustuste täitmisega.

Kas sel juhul peaks lapsehoolduspuhkuselt naasnud töötajatele saamata jäänud palga tagantjärele maksma?

«Tagantjärele maksmiseks ei ole raha ja teiseks ma arvan, et pole ka põhjust, sest need asjad on vormistatud kahepoolsete kokkulepetena,» vastas Seeder. «Kui palju on üldse avalikus sektoris sunnitud kokkuleppeid? Me ju kärpeplaanide raames tegime kõikide ministeeriumide valitsemisalades väga palju kokkuleppeid, kus me inimesi veensime, et eelarve võimalustest tulenevalt on vaja palka vähendada. Inimesed ei olnud selle üle õnnelikud, aga nõustusid sellega.»

«Kui me hakkame ühele grupile tagantjärele maksma, öeldes, et nad ikka päris nõus ei olnud ja olid sunnitud, siis sellised n-ö sunnitud kokkuleppeid on ilmselt riik täis ja peaksime kõiki neid võrdselt kohtlema,» lisas minister. «Ma arvan, et seda Pandora laegast ei ole kindlasti mõistlik avada, see poleks õiglane ja selleks pole raha.»

Ta rõhutas, et tänaseks on õiglus jalule seatud ja nüüd oleks mõistlik siit edasi minna.

PRIA põhjendas kärbet töötajatele sellega, et lapsehoolduspuhkuselt naasev töötaja vajab tööle sisseelamiseks aega ja lisakoolitust. Kas see on ministri jaoks veenev põhjendus?

«Nii ja naa. See on väga individuaalne – mõni inimene täiendab ennast eemal olles väga põhjalikult, mõni inimene mitte. Siin ei saa üldistada,» vastas Seeder.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles