Pevkur: haiglate liit sai läbirääkimisteks raamid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigekassa nõukogu erakorraline istung
Haigekassa nõukogu erakorraline istung Foto: Toomas Huik

Täna hommikul erakorralisele koosolekule kogunenud haigekassa nõukogu arutas läbi eelarves olevad hinnakomponendid ning sotsiaalminister Hanno Pevkur märkis, et haiglate liit sai raamid, mille piires tuleb läbirääkijatel leida kompromiss.

Pevkur ütles Postimehele, et haiglate liidu juht Urmas Sule andis nõupidamisel ülevaate eilsetest läbirääkimistest ning arutati detailideni läbi, mida üks või teine hinnakomponent haigekassa eelarves tähendab. Haiglate liit sai raamid, mille piires tuleb läbirääkijatel leida kompromiss, ütles minister.

«Esmaspäeval, enne kui haiglate liit ja arstide liit uuesti läbirääkimisi alustab, on kõik sotsiaalpartnerid palutud ministeeriumisse arutamaks muid teemasid, mis arstidel veel mureks on, nagu kiirabitöötajad, arst-residendid ja haiglate poolt pakutavad teenused,» ütles Pevkur.

Pevkur avaldas lootust, et selgus teiste teemadega edasimineku osas võiks tuua lisakindlust kollektiivlepingule. «Loodetavasti jõuavad esmaspäeval arstid ja haiglad ka kokkuleppele, et streik tõesti lõppeks.»

Loodetavasti jõuavad esmaspäeval arstid ja haiglad ka kokkuleppele, et streik tõesti lõppeks.

Ta lisas, et on valmis kokku leppima ka ajagraafiku edasisteks kohtumisteks, samuti märkis ta, et tervishoiu tulevikunägemuse töörühm hakkab koos käima oluliselt rohkem, kui ainult esmaspäevane kohtumine.

Pevkuri sõnul on haigekassa eelarves paindlikkust ligi 35 miljoni euro mahus, samas tuleb selle summa piires arvestada ka uute ravimite ostmise, uute teenuste ja ravi kallinemisega.

Kuna eilsel nõupidamisel arstide ja haiglate liit ühistele seisukohtadele ei jõudnud, ei olnud ka nõukogu laual töötülis olevate osapoolte ühist ettepanekut, mida kaaluda.

Eilsetel läbirääkimistel arutati kollektiivlepingut ning jõuti arusaamisele, et arstide töökoormused ja palganumbrid ei ole omavahel lahutatavad. Haiglate liit pakkus arstidele taas 28. septembril tehtud palgapakkumise, mis arvestab töövõtjate esitatud kollektiivlepingu projekti. 6,6 protsendi suuruse palgatõusu saab ellu viia juhul, kui haigekassa nõukogu nõustub muutma vastavalt teenuste hinnakirja.

«Kui vaatame haigekassa eelarve perspektiivi ja riigieelarve perspektiivi, siis praegu leppe sõlmimiseks eeldused puuduvad,» ütles haiglate liidu juht Urmas Sule eile pärast läbirääkimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles