Maksuvabalt üle piiri kaupa vedajaid ootavad kolm karmi piirangut

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigaretid.
Sigaretid. Foto: Toomas Huik.

Üle Euroopa Liidu piiri Eestisse tubakatooteid ja alkoholi vedavate inimeste tegevus saab olulise tagasilöögi, kui valitsus ja riigikogu kiidavad heaks Maksu- ja tolliameti (EMTA) ettepanekud illegaalse piirikaubanduse tõkestamiseks.

EMTA pakutud lahendus näeb ette, et piiriületaja võiks saada seadusega lubatud mahus sigarette või alkoholi aktsiisivabalt üle piiri tuua praeguse päeva asemel korra kalendrinädalas, esmakordsel Eestisse sisenemisel ning tingimusel, et kolmandas riigis on viibitud minimaalselt 48 tundi.

Seejuures maksuvaba alkoholi ja tubaka kogust ei muudeta – õllest kangema alkoholi puhul saab füüsiline isik endiselt üle piiri tuua kuni ühe liitri alkoholi (veini puhul kaks liitrit) ning tubaka puhul kuni kaks pakki sigarette, 100 sigarillot või 50 sigarit.

Meetmed tingib see, et Maksu- ja tolliamet on viimasel ajal pidanud tunnistama Venemaalt tuleva illegaalse piirikaubanduse kasvu Ida-Virumaal ja Kagu-Eestis.

Ameti peadirektori asetäitja Egon Veermäe selgitas, et praegu kehtivates alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seadustes kaubavedu hõlbustav nüanss: kolmandast riigist tubakatoodete ja alkoholi aktsiisivabalt Eestisse toomist piiratakse ühe kalendripäeva raames.

Kui aga inimesega kaasas olev üleveetav kogus jääb piirnormidesse, siis seda piiril kirjalikult ei deklareerita. Nii puuduvad riigil andmed selle kohta, et samal päeval on inimesele aktsiisivabastust juba rakendatud ning kaubavedaja saab päevas mitu korda üle piiri käia.  

«Umbes 90 protsendil juhtudest toob reisija idapiiri ületamisel kaasa legaalse koguse sigarette ja legaalse koguse alkoholi. Sellest lähtuvalt toodi maksu- ja tolliameti hinnangul 2012. aasta I poolaastal arvestuslikult üle idapiiri 426 578 liitrit absoluutalkoholi ja 42,15 miljonit sigaretti,» kirjeldas Veermäe. Nende üle piiri toomine on legaalne seni, kuni kaupa üritatakse maha müüa või edasi anda.  

Maksupettuste tõkestamise valitsuskomisjon nõustus, et piirijärjekordade vähendamiseks on vaja rakendada rangemaid meetmed. Samas ei olnud komisjon üksmeelel, kas kalendrinädala ja 48 tunni ajapiirangud tuleks mõlemad kasutusele võtta või piisab ühest.

Muudatusest tulenevate ohtudena märgiti lisaks piirkonna eripärast ehk kõrgest tööpuudusest tulenevaid sotsiaalseid probleeme ning võimalikku kuritegevuse kasvu. Sellele vaatamata andis komisjon toetuse asuda rahandusministeeriumil seadusemuudatust ette valmistama.

«EMTA hinnangul asendub seadusemuudatuse jõustumisel vähemalt 20-30% reisijate poolt toodavatest sigarettide kogustest legaalsete sigarettidega. Täiendavalt laekuks sellisel juhul riigile makse hinnanguliselt 2,5-4,4 miljonit eurot,» ennustas Veermäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles