Valitsus lubab eurot hiljemalt 1. jaanuariks 2011

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa ühisraha tähis
Euroopa ühisraha tähis Foto: Corbis / Scanpix

Valitsuskabineti liikmed kuulasid tänasel istungil ära rahandusministri esitatud informatsiooni kevadise majandusprognoosi kohta ning leidsid, et Eesti ühinemine eurotsooniga on võimalik hiljemalt 1. jaanuaril 2011.


Peaminister Andrus Ansipi sõnul võib majandusprognoosi põhjal loota, et eurotsooniga liitumise kriteeriumide täitmine on reaalne juba sel sügisel, mis võimaldab Eestis euro käibele võtta 2011. aasta alguses.

«1. jaanuar 2011 on praeguste teadmiste juures piisavavalt reaalne tähtaeg eurotsooniga ühinemiseks,» ütles Ansip. «Tähtaja määramine on vajalik praktiliste ettevalmistuste taaskäivitamiseks. Ettevõtete ja pankade ettevalmistused Euroopa ühisraha kasutuselevõtuks peaksid algama 9-12 kuud enne euro käibelevõtmist.»

Ehkki põhistsenaarium näeb ette eurotsooniga ühinemist 1. jaanuaril 2011, otsustati jätta avatuks ka võimalus liituda eurotsooniga 2010. aasta 1. juulil.

Selleks anti rahandusministeeriumi juures töötavale asjatundjate komisjonile ülesanne töötada läbi aasta keskel toimuva liitumise praktilised küsimused.

Kabineti liikmed tõdesid, et kriitiliseks teguriks seatud eesmärgi saavutamisel saab 2009. aasta valitsussektori eelarve puudujäägi suurus. Arvestades eelarve pingelist olukorda anti rahandusministrile ülesanne esitada 9. aprilli valitsuskabineti nõupidamisele ettepanek eelarvepositsiooni parandamise ulatuseks.

Vahetult enne valitsuskabineti istungit kogunes Stenbocki majas teisele töökoosolekule eurotöörühm, mis samuti rahandusministeeriumi uue majandusprognoosi valguses arutas eurole ülemineku väljavaateid lähiaastatel.

Töörühma kuuluvad peaminister, rahandusminister, majandusminister, valitsusliidu riigikogu fraktsioonide juhid, Eesti Panga president ning kaubanduskoja juhatuse esimees.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles