Padar andis võimupartnerite maamaksulubadusele hoobi

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRL kogub juba mitmendat nädalat Tallinna kaubanduskeskuste ees allkirju maamaksu vabastuse toetuseks. Pildil annab partei noorliikmele Kristjan Kaldmäele oma toetusallkirja Mihhail Kukšinov. IRL oli eilseks kogunud üle 5000 allkirja.
IRL kogub juba mitmendat nädalat Tallinna kaubanduskeskuste ees allkirju maamaksu vabastuse toetuseks. Pildil annab partei noorliikmele Kristjan Kaldmäele oma toetusallkirja Mihhail Kukšinov. IRL oli eilseks kogunud üle 5000 allkirja. Foto: Raigo Pajula

Sotsiaaldemokraadist rahandusminister Ivari Padar ründas teravalt Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) ideed lubada omavalitsusel kaotada maamaks kodualuselt maalt, mis on mõlemal parteil üks olulisi valimisloosungeid.



IRLi ja Reformierakonna algatusel valminud eelnõu järgi saaksid omavalitsused õiguse vabastada linnas kuni 3000-ruutmeetrine ja vallas kuni hektari suurune elamukrunt täielikult maamaksust. Seejuures on kodualuse maa vabastamine maamaksust tuleva aasta 1. jaanuarist mõlemal parteil üks peamisi valimisloosungeid sügisestel Tallinna volikogu valimistel.

Rahandusministrina eelnõule oma hinnangu andnud Padar põhjendab vastuseisu sellega, et maksuvabastus viiks omavalitsuse eelarvest märkimisväärse summa. Ministeeriumi hinnangul kaotaks näiteks Tallinn maksuvabastusega kuni 105 miljonit krooni.

Partnerid üllatunud


«Kohalikel omavalitsustel on mitmeid kohustusi, milliseid teenuseid tuleb oma elanikele pakkuda,» märkis Padar. «Maaomanikud ei saa samuti eeldada, et kohaliku omavalitsuse üksus annab neile elamumaa maksuvabastuse ning samaaegselt osutaks ligipääsutee korrashoiu teenust.»

Rahandusministeerium pakkus omalt poolt välja eelnõu, millega omavalitsus saaks inimese taotlusel 25 protsendi võrra vähendada maamaksu – seda tiheasustusalal ehk linnas kuni 1000 ruutmeetrilt.

Nii riigikogu IRLi fraktsiooni aseesimees Urmas Reinsalu kui ka Reformierakonna fraktsiooni esimees Keit Pentus ütlesid, et rahandusministri pakutud variandiga nad nõus pole ja see pöörab kogu eelnõu algse idee pea peale.

Mõlemad märkisid, et Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) riigikogu fraktsioon toetas alguses ka ise maamaksust vabastamise eelnõu.

«Mõte oli ikkagi see, et kõigil koduomanikel tekiks võimalus maamaksust vabaneda, ning 3000 ruutmeetrit tuleb sellest, et näiteks Tallinnas Nõmmel on terve hulk ajaloolisi suuri krunte, mille puhul lasub keeld neid tükeldada,» lausus valimistel Tallinna linnapeaks pürgiv Pentus. «25 protsenti oleks kui uus toetusskeem, sellel pole mingit loogikat.»

Reinsalu lisas, et omavalitsustele antav õigus oleks elamumaa maksust vabastamise teel alles esimene samm. Tema sõnul peaks tulevikus järgmise sammuna kodude maamaksu seadusest täielikult kustutama.

Keskpartei pigem poolt


SDE fraktsiooni esimees Eiki Nestor ei soostunud eile üheselt ütlema, kas sotsidest riigikogulased toetavad IRLi ja Reformierakonna eestvedamisel valminud eelnõu või rahandusministri oma. Ta lisas, et küllap tulevad mõlemad variandid riigikogus arutamisele.

Roheliste fraktsiooni juht Valdur Lahtvee ütles, et nemad toetavad täielikku maamaksuvabastust võimaldavat eelnõu. Keskerakonna fraktsiooni aseesimees Ain Seppik lausus, et keskparteilased suhtuvad samasse eelnõusse «leebe poolehoiuga».

Rahvaliidu fraktsiooni juht Karel Rüütli ütles, et rahvaliitlased on IRLi ja Reformierakonna algatusel valminud eelnõule vastu. Fraktsioonitu Jaan Kundla lausus, et pigem toetab seda eelnõu, kuid pole veel lõplikku otsust langetanud.

Maamaksuvabastuse teema tõusis aktiivselt päevakorrale pärast seda, kui Tallinnas ainuvõimul olev Keskerakond tõstis pealinna maamaksu 2007. aasta lõpus 2,5 korda.
Opositsiooniparteid avaldasid selle vastu toona ägedat protesti ning IRL tuli linnavolikogus viimaks välja plaaniga vabastada elamumaa maksust.


Vaidlus maamaksu üle
•    Isamaa ja Res Publica Liidu, Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna riigikogu fraktsioonid algatasid märtsis maamaksuseaduse muutmise seaduse, mis annaks omavalitsustele õiguse vabastada maamaksust maa omaniku kasutuses olev elamumaa linnas kuni 3000 ruutmeetri või vallas kuni ühe hektari ulatuses. See peab kindlasti olema ka inimese registreeritud elukoht.
•    Sotsiaaldemokraadist rahandusminister Ivari Padar kritiseeris fraktsioonide algatatud seadusmuudatust ja pakkus omalt poolt välja eelnõu, mille järgi võiks omavalitsus vähendada tiheasustusalal kuni 1000 ruutmeetri ning hajaasustusalal kuni hektarisuurusel osal maamaksu kuni 25 protsenti.
Allikas: PM

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles