Tänavused küpsuskirjandi teemad

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõpukirjandi kirjutamine Tallinna 
Laagna gümnaasiumis.
Lõpukirjandi kirjutamine Tallinna Laagna gümnaasiumis. Foto: Raigo Pajula

Täna kell 10 loeti üle 13 000 abituriendile raadios ette selleaastased küpsuskirjandi kümme teemat, mis on eesti ja vene koolidele ühised. Kõigile teemadele on lisatud selgitavad ülesanded. Postimees.ee avaldab tänavused lõpukirjandi teemad.

1. Uue sajandi väljakutsed

Kirjuta arutlev kirjand, milles analüüsid Eesti ja/või maailma majandus- ja sotsiaalpoliitika valulisi probleeme ja ilminguid ning otsid pääseteid kriisist väljatulemiseks. Võid tõlgendada teemat ka muul moel.


2. Valgus ja varjud inimhinges

Kirjuta arutlev kirjand, milles analüüsid vabalt valitud kirjaniku teos(t)e toel inimhinge keerukust ja vastandlikke poolusi, polemiseerides kirjaniku ja tema tegelas(t)ega. Võid tõlgendada teemat ka muul moel.


3. «Inimese elu on lõpetamata jääv kool.» (Gottfried Keller)

Kirjuta arutlev kirjand, milles käsitled hariduse rolli inimese erinevatel elujärkudel, elukestva õppimise vajadust, hingehariduse tähtsust inimeseks olemisel. Võid tõlgendada teemat ka muul moel.

4. Nüüdisaja kirjandus - looming või äri?

Kirjuta arutlev kirjand, milles analüüsid nüüdisaja kirjandusega seotud probleeme. Arutle
uudiskirjanduse kunstiväärtuse üle ning too näiteid, kas ja kuidas ärilised kaalutlused ja püüd rahuldada vähenõudlike lugejate ootusi tõrjub väärtkirjanduse kõrvale. Võid tõlgendada teemat ka muul moel.

5. Loodus ei andesta vigu

Kirjuta arutlev kirjand, milles analüüsid Eesti ja/või maailma keskkonnaprobleeme ning looduse kaitsmise ja säilitamise võimalusi. Arutle ka selle üle, millest võivad johtuda inimese ja looduskeskkonna vastuolud, inimese võõrandumine loodusest tänapäeval. Võid tõlgendada teemat ka muul moel.

6. Ajakirjandus - vabadus ja vastutus

Kirjuta arutlev kirjand, milles analüüsid tänapäeva ajakirjanduse mõjutusvõtteid ja mõjujõudu ning arutled ajakirjanduse eetiliste piiride üle. Arutle ka eri meediakajastuste adekvaatsuse ja sõltumatuse üle ning analüüsi sellega seoses sõnavabaduse ja vastutuse probleemi. Võid tõlgendada teemat ka muul moel.

7. Mille poole püüdlevad tänapäeva noored?

Kirjuta arutlev kirjand, milles käsitled tänapäeva noorte eneseteostusega seotud püüdlusi. Arutle, mis probleemid võivad kaasneda inimeste sooviga olla iga hinna eest edukas, st teha karjääri, saada kuulsaks, rikkaks vms. Võid tõlgendada teemat ka muul moel.

8. Kunst meenutab meile igavesi väärtusi

Kirjuta arutlev kirjand, milles käsitled kunsti (näiteks kujutava kunsti, kirjanduse, muusika, teatri- või filmikunsti) mõju inimesele ja ühiskonnale ning tood enda kogemuste ja lugemuse põhjal näiteid kunsti põhiväärtuste kohta. Võid tõlgendada teemat ka muul moel.

9. «Sündmused muudavad inimest» (Alexandre Dumas)
Kirjuta arutlev kirjand, milles analüüsid Eesti või maailma ajaloo seisukohast oluliste sündmuste põhjuseid ja tagajärgi. Arutle ja too näiteid, kuidas need võivad muuta inimeste arusaamu, käekäiku või saatust ning avaldada selle kaudu mõju ühiskonna või riikide arengule. Võid tõlgendada teemat ka muul moel.

10. Pikk tee endani

Kirjuta arutlev kirjand, milles analüüsid inimese elukäigu ja eneseleidmisega seotud probleeme. Arutle ja too kirjandusest või enda kogemustest näiteid, kuivõrd määravad isiksuse kujunemist inimese enda otsused ja teod ning kui palju tuleb olulisi valikuid tehes arvestada kaaskodanike ja ühiskonna ootustega. Võid tõlgendada teemat ka muul moel.

Postimees.ee kutsub lugejaid kirjutama selle loo kommentaaridesse, millise teema teie oleksite valinud ning millest teie kirjand oleks jutustanud.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles