Nukuteatri kollektiivi soojamaareis tekitab küsimusi

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meelis Pai
Meelis Pai Foto: Liis Treimann.

Viimastel kuudel on palju küsimusi tekitanud Nukuteatri kollektiivi ühine soojamaareis Indiasse.


«See traditsioon on meil juba seitse aastat vana, jah, ja me oleme käinud suusatamas Slovakkias, siis oleme käinud Rootsis, me oleme käinud Norras, siis oleme käinud Egiptuses, oleme käinud Türgis, Tais. Jah, ja tõesti alates koristajast ja garderoobitädist kuni siis, ütleme, juhtideni välja,» rääkis Nukuteatri direktor Meelis Pai, vahendas ETV saade «Pealtnägija».

Asutuse juhi ja idee autori sõnul on ühisreis kurnatud kollektiivi uue energia süstimiseks parim meetod. Samas rõhutab ta, et soojamaasõitu ei maksa kinni teater, vaid inimesed ise. Direktori roll on kaubelda turismifirmalt kultuurirahva grupile soodne diil.

«Tegelikult sellised ühised reisid hästi ühendavad kollektiivi ja ma olen selle seitsme aasta jooksul näinud, et see on andnud mulle võimaluse anda rohkem inimestele ülesandeid ja ma näen, kuidas inimesed tahavad siin töötada, kuidas neil silm särab ja karv läigib,» ütles Pai.

Seltskonnapress on meieni toonud mitmeid meeleolukaid hetki, mida armastatud lavajõud kaugetel maadel kogesid. Kuid on üks nüanss, mida artiklid ei maini. Kahel viimasel aastal - mullu Tais ja tänavu Indias - käis nukuteateri rahvas nime poolest mitte turismi- vaid koolitusreisil. Ja ehkki pole midagi paremat kui ühendada meeldiv kasulikuga, on koolitusreisil võrreldes tavaturismiga veel üks oluline eelis - maksud.

Nimelt saab koolituskulu riigilt hiljem osaliselt tulumaksu arvelt tagasi. Just see oli kaalukeel, miks mullu linnavalitsuse tööle asunud Sirje otsustas välja käia 20 000 krooni, kui Nukuteatriga seotud sõbranna ta reisile kaasa kutsus.

«Ja ma olin nagu, ma nägin vaeva, et seda raha kokku saada, et ära maksta seda, aga ma sain ta kokku. Et maksta ära 20 000 oli tol momendil minu jaoks väga suur raha. Üks, üks põhjus oli ka see, et ma lootsin saada koolitust,» rääkis Sirje.

Sirje varjab oma nägu piinlikkusest. Lugu on rumal, sest ta oli 18 aastat ise maksuametis revident ja nüüd tekkis tal sekeldus just nimelt maksudega. Sirje arvestuste kohaselt pidanuks ta oma tuusikult maksude arvel tagasi saama 4000 krooni.

«Meie ei ole ühelegi nendest inimestest lubanud, et nemad saavad maksuametilt või riigilt mingisuguse raha tagasi,» ütles Travel In'i esindaja Helen Anvelt. «Nemad olid nõus läbi viima neid koolitusi, nemad olid isegi nõus selle grupi kokku panema ja selle koolituse siis teostama.»

Paraku nõuab bürokraatia, et maksude tagasi küsimiseks peab reisi korraldajal olema ka koolitusluba, mille väljastab haridus- ja teadusministeerium.

«Selleks hetkeks olime me paika pannud koos nukuteatri professionaalsete koolitajatega, meie silmis professionaalsete koolitajatega Meelis Pai, Andres Dvinjaninoviga õppekava,» sõnas Anvelt.

«Kui Travel In küsis mult üks pool aastat ennem, et keda me koolitajaks soovime, siis ma pakkusin neile välja, et pakun ennast ja oma kolleegi, et kui selle arvelt saaks kogu siis grupp soodsamalt siis sinna koolitusele minna või puhkusele Indiasse. Mina sentigi selle eest küll ei saanud,» rääkis Meelis Pai.

Meelis Pai kinnitas, et reis ei olnud mingisugune bluff, et direktor peab tunnikese kõnet ning pannakse linnukesed kirja, et koolitus on toimunud ja kõik saavad maksuametilt pärast mitu tuhat krooni tagasi selle pealt. «Ma ikka esitasin konkreetse õppekava, mille järgi ma seda läbi viin et. Nii nagu ma olen seda mujalgi teinud.»

Paraku ei läinud asi nii libedalt. Koolitusluba saab taotleda ainult koolitusasutus, mitte turismifirma. Seetõttu asutaski Travel In vastava tütarettevõtte Travel In Training.

Kuid kokku kestis asjaajamine paraku nii kaua, et kui Nukuteatri rahvas lennukile läks, polnud koolitusluba veel käes.

Koolitusluba väljastati Travel In'i tütarfirmale lõpuks kolm päeva pärast seda, kui teatrirahvas õnneliku ja päevitununa Indiast naasis. Paraku rikkus tuju märtsi esimestel päevadel Nukuteatri personalisekretäri laiali saadetud teade.

«Nukuteatri kontaktisik lihtsalt teatas, et kuna reisibüroo ei suutnud õigeks ajaks vormistada seda koolitusluba, siis ei tasu deklareerida Maksuametile seda,» rääkis Sirje.

Need kes siiski proovisid koolituskulu deklareerida, sealhulgas proua Sirje, kupatas maksuamet tagasi.

Siiski saatis firma Travel In juhataja Ivika Suigusaar 3. aprillil koolitusreisi klientidele kirja, milles pakkus valurahaks 2500 krooni maksvat kinkekaarti.

«See ei näita meie süüd, vaid see näitab meie hea tahte avaldust, sest tõepoolest paljud inimesed sellest arusaamatusest olid väga nördinud ja väga pahased, et süüdistasid meid ja meil oli sellest, jah, päris palju vaidlusi ja rääkimisi ja kuna tõesti paljud inimesed leidsid, et meie oleme süüdi ja vastutavad ja meie tõesti leidsime, et meil ei ole vaja seda, et nukuteater meiega kõik suhted katkestaks, kuna tõesti on olnud nukuteatriga meil suhted juba aastaid head ja me tahame seda koostööd jätkata,» selgitas Anvelt.

Selle loo point pole, kelle süül maksutagastust ei saanud, vaid vastupidi - kui tõrget poleks tekkinud, oleks Nukuteatri 80-liikmelise grupi peale tulumaksu tagastatud kokku umbes 300 000 krooni. See tekitab aga küsimusi. Esiteks, kas koolitus toimus või mitte? Proua Sirje räägib, et tema ei kuulnud Indias koolitusest midagi.

Meelis Pai kinnitab, et koolitus siiski toimus.

Direktor Meelis Pai arvates ei ole põhjendatud Nukuteatri kui eriliselt kavala asutuse häbimärgistamine - koolitusreise korraldavad väga paljud firmad nii era- kui riigisektoris. Ehkki esimene katse Nukuteatriga läks aia taha leiab ka Travel In, et koolitusreisid, mida saab maksudest maha arvata, on hea ja kasulik idee.

«Loomulikult ma saan aru, miks teie tulete ja küsite meie käest neid küsimusi, sellepärast, et see on väga aktuaalne teema ja see on täiesti põhjendatud ja me täiesti aktsepteerime seda ja me leiame, et see on väga oluline teema, mida arutada,» rääkis Anvelt.

«Samas ma tahan öelda, et miks teha maha koolitusreisid üleüldse tervikuna, kui meie eesmärk on ikkagi inimesi teha rõõmsamaks, õnnelikumaks ja sealhulgas anda neile isiksusena võimalus areneda. Selles suhtes koolitusreisid on väga hea idee. Mitte ainult äriidee, vaid hea idee inimestele samamoodi. See on lisaväärtus ja kui inimestel on võimalik selle koolituse pealt saada tagasi ka tulumaksu, see on veel lisaväärtus,» sõnas Anvelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles