Gripihüsteeria all kannatavad kõige rohkem sead ja Mehhiko

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehhikos läheb elu aeglaselt normaalsetesse rööbastesse tagasi ja avatud on nii ametiasutused kui koolid. Ilma näomaskita Mexico linna tudengid siiski veel loengutesse ei läinud.
Mehhikos läheb elu aeglaselt normaalsetesse rööbastesse tagasi ja avatud on nii ametiasutused kui koolid. Ilma näomaskita Mexico linna tudengid siiski veel loengutesse ei läinud. Foto: AFP / Scanpix

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) statistika kohaselt oli eile 24 riigis registreeritud üle 2300 seagripi ehk A-gripi (H1N1) juhu.  Veel kiiremini kui haigus on aga levinud hüsteeria sellega võitlemisel.



Paanika oli piisavalt suur, nii et ÜRO inimõigusvoliniku esindaja pidas eile vajalikuks sõna võtta ja kinnitada, et arvatavate seagrippi nakatunute karantiini panek rahvuse põhjal on ilmselge diskrimineerimine.



Mitu riiki on viimase paari nädala jooksul tühistanud kõik lennureisid kõige rohkem gripipaanikast ahistatud Mehhikosse. Kõige äärmuslikumalt lähenes küsimusele aga Hiina, kes pani ühe A-grippi põdenud mehhiklase tabamise järel puhkenud ajujahi käigus karantiini pea kõik riiki sattunud Mehhiko kodanikud ja ühes nendega mitu hotelli, kus nood elasid.



Hiinlased polnud ainsad mehhiklaste kahtlustajad – Pariisi lennujaamas ei tahtnud töötajad Mehhikost ja Hispaaniast saabunud reisijate pagasit puutuda ja mitusada inimest pidi seetõttu oma kotte järele ootama.



«... ja ma sain vaid seagripi»


USAs levisid loosungid «Hoidke end mehhiklaste eest!» ja taas kasvas viha sisserändajate vastu. Seda hoolimata asjaolust, et Ühendriikide arstid ei välista, et viirus sai alguse nende enda maa läänerannikult, vahendas ajakiri Der Spiegel.



Mehhikosse suurima paanika ajal sattunud turistid suhtusid Der Spiegeli hinnangul juhtunusse küüniliselt ja asendasid lihtsalt ühe maailma enim trükitud turistiklišee «Mu sõbrad käisid Mehhikos ja kõik, mis ma sain, on see närune T-särk» lõpu lausega «... ja kõik, mis ma sain, oli seagripp».



Kuigi WHO kinnitab pidevalt, et teadaolevalt ei levi gripp liha söömisel, on sigade saatus nüüdseks ametlikult A-gripi nime kandva viiruse tõttu veel kurvem kui mehhiklastel. Uudisteagentuuri Reuters teatel pani Afganistani Kabuli loomaaed karantiini väidetavalt kogu selle moslemiriigi ainsa sea. Egiptus otsustas aga kõik oma riigi kärsalised, kes kuulusid peamiselt kopti kristlastele, ära tappa.



Venemaa, Hiina ja mitmed teisedki riigid on piiranud sealiha eksporti nii Mehhikost, USAst, Kanadast kui viimati ka Hispaaniast.



Põhjuseid võib vaid aimata, kuid ilmselgelt on neil rahva tervise kaitsega vähem tegemist kui poliitikaga.



Kliiniku eest signaalitamine

Omamoodi kainestavalt lähenesid gripile Uus-Meremaa võimud, kes andsid nakatumist kahtlustavatele inimestele järgmist nõu: sõitke autoga kliiniku ette, laske kolm korda signaali ja oodake autos. Nii on arstidel ja õdedel piisavalt aega end nakkuse eest kaitsta, vahendas Der Spiegel New Zealand Heraldit.



Samas usuvad USA tervishoiuametnikud, et gripipuhang pole veel sugugi kontrolli all ja võib ohustada kuni kolmandikku maailma elanikkonnast.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles