Poliitreklaam jõudis protestiks tänavatele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välimeediaettevõtete liit protestib poliitreklaami keelu vastu
Välimeediaettevõtete liit protestib poliitreklaami keelu vastu Foto: Eesti Välimeediaettevõtete Liit

Eesti Välimeediaettevõtete Liit paigaldas tänavatele kollased valimisreklaamid, alustades nende abil kampaaniat poliitilise välireklaami keelu tühistamiseks, sest see piirab põhjendamatult sõnavabadust ning seab meediakanalid ebavõrdsesse olukorda.

Liit alustas täna kampaaniat, et juhtida avalikkuse ja riigiasutuste tähelepanu sõnavabaduse ja ettevõtlusvabaduse põhjendamatus piiramises. Kampaania raames pandi tänavatele kollased reklaamid, mis kutsuvad europarlamenti valima.

2005. aastal muutis riigikogu valimisseadusi ja kehtestas poliitilise välireklaami keelu, mis kehtib endiselt, ehkki nii õiguskantsler kui ka riigikogu ise on leidnud, et selline keeld on vastuolus põhiseadusega. «Välimeediaettevõtete liidu eesmärgiks on juhtida avalikkuse tähelepanu sellele teemale,» teatas liidu esindaja vandeadvokaat Kaido Uduste.

Kehtestatud välireklaamikeeld on vastuolus põhiseadusega, piirates põhjendamatult sõnavabadust ning ettevõtlusvabadust. Muuhulgas seab keeld erinevad meediakanalid ebavõrdsesse olukorda, moonutades sellega vaba turgu.

Välimeediale on selliselt kehtestatud põhjendamatud piirangud võrreldes teiste meediakanalitega. «Demokraatlikus riigis on kõik isikud seaduse ees võrdsed ja kõiki tuleb kohelda võrdselt. Seetõttu nõuab Eesti Välimeediaettevõtete Liit valimisseaduste muutmist ja poliitilise välireklaamikeelu tühistamist,» sõnas Uduste.

Seaduse muutmise vajalikkusele on tähelepanu juhtinud ka õiguskantslerid: Allar Jõks 2005. aastal ja Indrek Teder 2008. aastal.

Nii eelmise kui praeguse riigikogu koosseisu ajal on poliitikud väljendanud küll soovi valimisseadusi muuta, kuid kõik sellised katsed on seni luhtunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles