Väikegaleriid jäeti salaja toetusrahata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Lastekunstikooli galerii galerist Margus Kiis on vihane, et kultuuriministeerium jagas tänavu kogu toetusraha vaid neljale privilegeeritud kunstigaleriile, jättes kõik väiksemad ilma.
Tartu Lastekunstikooli galerii galerist Margus Kiis on vihane, et kultuuriministeerium jagas tänavu kogu toetusraha vaid neljale privilegeeritud kunstigaleriile, jättes kõik väiksemad ilma. Foto: Sille Annuk

Sõltumatud kunstigaleriid võivad peatselt hakata oma uksi sulgema, sest kultuuriministeerium andis salaja kogu galeriide toetamiseks ettenähtud raha Eesti Kunstnike Liidu galeriidele.



Et kultuuriministeerium ka tänavu osale kunstigaleriidele raha jagas, kuulis Tartu Lastekunstikooli galerii galerist Margus Kiis alles Postimehelt. Seni oli talle jäänud mulje, et eelarvekärbete tõttu külmutati kogu galeriide toetamise programm. Ministeeriumi kodulehel puudus info rahataotlusvooru kohta ja ka kolleegid uskusid, et rasked ajad tuleb läbi ajada riikliku toetuseta.

Nagu selgus, otsustas ministeerium aga kogu tänavu galeriide toetamiseks ette nähtud raha anda igasuguse konkursi ja taotlemisvooruta Eesti Kunstnike Liidule (EKL) kuuluvatele Draakoni, Hobusepea, Hopi ja Vabaduse galeriile.

Seega, kui mullu sai kokku 1,45 miljonit krooni toetust 24 galeriid, millest neli kuulus
EKLile, siis tänavu sai kogu toetusraha ehk 270 000 krooni endale neli EKLi kuuluvat galeriid.

Toetust jaganud komisjoni juhtinud kultuuriministeeriumi asekantsler Piret Lindpere nentis, et kuna programmi eelarvet kärbiti drastiliselt, siis otsustas ministeerium toetada EKLi kui riigile tuntud koostööpartneri galeriisid, mis on tõestanud ka oma kõrget kunstilist taset.

«Avaliku taotlusvooru väljakuulutamine oleks olnud vastutustundetu,» lausus Lindpere, sest raha väljajagamine 5000 või 10 000 krooni kaupa poleks päästnud ühtegi galeriid.

Kiisi sõnul saab aga ka väikese rahaga palju ära teha. Paljud väiksemad galeriid hakkavad tema sõnul varsti rahapuuduse tõttu uksi sulgema. Juba praegu on seetõttu uksed kinni pannud Tartus ja Pärnus tegutsenud Rael Arteli galerii.

Selle looja Rael Artel lausus, et kuna tema teada oli kunstigaleriide programm suletud ja ka kultuurkapital raha ei andnud, oli ta sunnitud oma galerii sulgema. «Loomulikult on ebameeldiv, kui selja taga eelistatakse suurimat ja privilegeeritumat organisatsiooni,» nentis ta.

Raha galeriidele
•    Programmi eesmärk on toetada mittetulunduslikku näitusetegevust ja võimaldada kunstnikel galeriipinda rendivabalt või soodusrendiga kasutada.
•    Mullu jagati 1,45 miljonit krooni toetusraha 24 galerii vahel. Tänavu anti 270 000 krooni toetusraha ainult Eesti Kunstnike Liidu galeriidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles