Otsalti hukutas soov Tartut kontrollida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Otsalt.
Aivar Otsalt. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Aivar Otsalti asemel Lõuna prefektuuri juhtima asunud Tarmo Kohv näitas kriminaalpolitsei juhte töölt kõrvaldades, et ei allu sealkandis aastaid töötanud ringkaitsele.



Seetõttu otsustas Ida prefektina töötanud Otsalt kaks nädalat tagasi koos oma endiste alluvatega hakata uue Lõuna prefekti mõjutamiseks «komprat» koguma.

Selline on Otsalti eile kuriteokahtlusega kinni pidanud kaitsepolitsei tööversioon. Kuidas täpselt uurimise ajaks juhiõigustest ilma jäetud Tartu kriminaalpolitsei ülemkomissar Raivo Kiisk eraviisilist ebaseaduslikku jälitustööd tegi, jääb esialgu saladuseks. Teada on, et selleks kaasas ta nii ühe Lõuna prefektuuri töötaja kui ühe varem kriminaalkorras karistatud mehe.

Tõendid on tugevad


Postimehe andmeil õnnestus kaitsepolitseil toimunust hankida kohtu jaoks vettpidavad tõendid – nii lindistused kui kogutud tunnistused, mis oli väidetavalt kapo tööd kureeriva siseministri Jüri Pihli üks nõudmisi, enne kui Eesti kogenumat politseiprefekti vahistama mindi.

Seda, et mai alguse uudisele Tartu kriminaalpolitseinike vahistamistest ebaseadusliku jahipidamise ja koputajate raha omastamise pärast lisa tuleb, oli viimastel päevadel aimata. Eriti pärast seda, kui uurimise all olevad politseinikud kapos tunde kestnud ülekuulamistel käisid. Oli vaid aja küsimus, millal uurijad Otsalti ja Kiisa ukse taha läbiotsimisorderiga lähevad.

Et see juhtus eile hommikul, kui Otsalti lapseootel naine iga hetk sünnitushaiglasse minekut ootas, tuli paljudele siiski ebameeldiva üllatusena. Inimlikus mõttes. Kas kiirustamise põhjus oli peatselt vahetuvas valitsuses ja sotsiaaldemokraadist siseministri Jüri Pihli hirmus, et uus koalitsioon võib Otsalti naha «taas kord» päästa, teab vaid toimuvaga väga lähedalt seotud isikutering.

Eile varahommikul kell kuus Jõhvis Ida prefektuuri peamajas Otsalti ametikabineti põhjalikult läbi otsinud kaitsepolitsei esitatud kuriteokahtlustused prefekti suhtes on konkreetsed – raha grupiviisiline omastamine, eraviisilise jälitustegevuse korraldamine, relvade ebaseaduslik käitlemine ning ebaseaduslikule jahile ja kalapüügile kaasaaitamine.

Asitõendiks karunahk


Raha, mille Otsalt väidetavalt omastas, ületab Lõuna prokuratuuri teatel 10 000 krooni ning kuulus nii Ida kui Lõuna prefektuurile. Seda, et endine kogenud tähtsate asjade uurija Otsalt võis selle raha lihtlabaselt varastada, Postimeest nõustanud inimesed tõenäoliseks ei pea. Pigem tuleb kahtlustuse sisu otsida mõne arve tasumise tagant.

Samavõrd jääb esialgu segaseks, kuidas on prefekt segatud endiste alluvate ebaseaduslikku jahipidamisse. Mõni nädal tagasi kuriteokahtlustuse saanud kriminaalpolitseinikest käis Otsalt isiklikult läbi vaid komissar Janek Pritsiga.

See, et politseinike seltskond Lõuna-Eesti maakondades karistamatult illegaalsetel jahiretkedel käis, oli Tartumaal poolavalik saladus. Selles valguses saab täiesti uue tähenduse 2005. aasta suvel Postimehes ilmunud artikkel, mis rääkis ärimees Neinar Seli maastikuautoga väidetavalt ebaseaduslikul jahil käinud Aivar Otsalti autojuhist.

Kuigi Otsalt ise alluvatega koos jahil ei käinud, liiguvad Tartus jutud karunahast, mille olevat talle Lõuna prefekti kohalt lahkumise puhul kinkinud kolleegid. Karust, mille laskmiseks meestel luba puudus, on nüüd väidetavalt saanud ka kriminaalasja asitõend.

Eile lahti koorunud loo tuum on pealtnäha lihtne – aastaid Otsalti heatahtlikku suhtumist nautinud Tartu kriminaalpolitseinikud muutusid karistamatuse tunnet nautides ajapikku lohakaks. Ja vahelejäämine oli vaid aja küsimus.

Sündmuste kronoloogia
•    2008. aasta novembris teatab politseiamet, et kauaaegne Lõuna prefekt Aivar Otsalt ja alles lühikest aega Ida prefektuuri juhtida jõudnud endine julgestuspolitsei juht Tarmo Kohv vahetavad ametikohad. Kohvi väitel oli selline vahetus tema jaoks üllatus, Otsalti väitel kaalus ta enne pakkumise saamist politseitööga lõpetamist ja uute väljakutsete otsimist. Vahetuse ametlik põhjus oli, et jõulise juhina tuntud Otsalt reformiks Ida prefektuuri ja Kohv tooks Lõuna prefektuuri värskeid tuuli.
•    2008. aasta lõpus jääb Otsalt ainsa prefektina ilma rohkem kui poolesaja tuhande kroonisest aastapreemiast, sest tema ametisoleku ajal jäeti tööle purjuspäi avariiga vahele jäänud majanduspolitseinik Kalle Kolk, kes hiljem tegi uue avarii, kui rammis teda peatada üritanud abipolitseinikku.
•    2009. aasta 4. mail vahistab kapo ebaseadusliku jahipidamise ja koputajatele mõeldud raha omastamise kahtlusega kuus Tartu kriminaalpolitseinikku. Prefekt Tarmo Kohv kõrvaldab distsiplinaarjuurdluse ajaks ametist Lõuna kriminaalpolitsei kõrgeimad juhid Arved Anti ja Raivo Kiisa.
•    2009. aasta 19. mail peab kaitsepolitsei kuriteokahtlusega kinni Raivo Kiisa ja Ida prefekti Aivar Otsalti. Ida prefekti kohuseid asub täitma ülemkomissar Margus Kotter politseiametist.
---------------------------------------------------

Kommentaarid

Neinar Seli, ärimees, Aivar Otsalti sõber:

Minu jaoks on Aivari kinnipidamine väga suur üllatus, kuna tean teda oma ala tõelise professionaalina.

Ma olen ise kutsunud Aivarit meie korraldatud jahtidele ja käinud külalisena tema jahtidel. Dokumentidega on seal kõik asjad alati täiesti korras olnud.

Kui nüüd vaadata, et tema kinnipidamiseks valiti aeg, mil tema proua kohe sünnitama hakkab, siis inimlikult võib siin alati nuriseda, kuid kui on mingid kuritegudele viitavad faktid, siis tulebki alati käituda vastavalt teole.

Kuna ma olen praegu täielikus infosulus, on mul seetõttu väga raske arvamust avaldada, kas Otsalt oli vaja kinni pidada või saanuks temaga ka leebemalt käituda.

Ain Seppik, riigikogu liige, endine politseijuht ja uurija:

Võtsin teate vastu ehmatusega. Kui see kõik tõele vastab, siis paneb selline teguviis tõsiselt nördima.

Aga enne ei saa otsuseid langetada, kui kohus pole süüdimõistvat otsust langetanud. Oleme Otsaltiga koos töötanud, usun, et olen ta 90ndate alguses isegi tööle võtnud ja teda edutanud.

Olen elus korduvalt kogenud, et inimesed muutuvad, aga põhiline selgroog on inimesel ikka olemas.

Seda, et Otsalt ja peaminister Andrus Ansip on suured sõbrad, ma ei tea, aga tuttavad on nad küll. Aga Tartu väiksuse juures on võimatu, et linnapea ei tunne politseijuhti.
Küll on suured sõbrad Otsalt ja Neinar Seli.

Jaanus Rahumägi, riigikogu kapo komisjoni liige:

Eesti suur viga oligi varem see, et ametnikud suhtlesid omavahel tihti Nõukogude ajast üle võetud põhimõttel, et omavahelised suhted on tihti tähtsamad kui muud asjad.

Uuel ametnike põlvkonnal sellist mentaliteeti õnneks enam pole ja seetõttu ei ole sellistes kriminaalasjades midagi imestamist väärt.

Ma olen Tartu sõpruskonna kohta kuulnud erinevaid jutte, kuid Eesti riik põhineb siiski faktidel ja linnalegendid kuuluvad meelelahutuse valdkonda.
Otsalti kinnipidamine on igatahes väga tõsine samm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles